Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Már okostelefonnal is irányíthatják az agyunkat

Már okostelefonnal is irányíthatják az agyunkat

Tech & Tudomány

Már okostelefonnal is irányíthatják az agyunkat

Tech & Tudomány

Heisenberg 15:45

Koreai és amerikai tudósok feltaláltak egy eszközt, mely képes egy agyba ültetett implantátum segítségével a neurális hálózatot irányítani, ha a rendszer össze van kötve egy okostelefonnal. De mit jelent ez a gyakorlatban?

A szabad akarat eltörléséről szó sincs, ez az eljárás olyan idegrendszeri betegségek jobb megértésében és feltérképezésében segíthet, mint a Parkinson-kór, vagy az Alzheimer-kór.

Az idegsejteket ugyanis gyógyszerekkel és fény segítségével szokták vizsgálni, ezek az eljárások azonban fizikailag korlátozzák a beteget (merev fémcsövek és optikai szálak az agyban), idővel elváltozást okozhatnak a lágy agyszövetekben, valamint a gyógyszerek is folyamatosan elfogynak.

„A vezeték nélküli idegrendszeri eszköz úgy teszi lehetővé a krónikus kémiai és optikai neuromodulációt, ahogy eddig még soha”

– állítja Raza Qazi, a Koreai Tudományos és Technológiai Intézet kutatója, aki szerint ez a módszer sokkal hatékonyabb lesz, mint a hagyományos.

Az új eszköz ugyanis vezeték nélküli technológiával és cserélhető gyógyszerpatronokkal dolgozik, így képes az idegsejteket hosszabb ideig megcélozni gyógyszerekkel, azaz egy-egy betegség tovább vizsgálható.

Tehát az agyba kerül egy implantátum, amiben cserélhetők a kapszulák, a tudósok pedig okostelefon segítségével adagolhatják a kívánt gyógyszermennyiséget. Nem hangzik rosszul, igaz?

Egyelőre az állatkísérleteknél tartanak, de a klinikai alkalmazás kifejlesztése a cél.

Borítókép: https://www.videoblocks.com/

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria