promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A kínai rovarhadsereg 50 tonna ételmaradékkal végez egy nap alatt
Borítókép:  bworldonline.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Fekete katona legyek lárváival zabáltatja fel egy kínai gyáros a környékbeli vendéglátóhelyek ételmaradékát. A moslékot így nem kell elégetni, plusz a kajamaradékok ellen bevetett lárvákat később komoly pénzért el lehet adni.

[[adv]]

Kérem, akik nem szívlelik a konyhai maradékkal kapcsolatos sztorikat, kattintsanak tovább. Kínába utazunk, egy gyárba, ahol egy „feltaláló” abból csinál hasznot, hogy rovarokkal etet meg napi több tonna ételmaradékot, melyet a környékbeli vendéglátóhelyek termelnek nap mint nap.

A gyár Kuangcsuban található. A 12 ezer négyzetméteren több tucat soron állnak hegyekben a kajamaradékok, rajtuk pedig úgynevezett katonalegyek „dolgoznak”. Illetve azok fehér színű lárvái. A gyárat vezető Xu nevű férfi a xinhuanet.com-nak azt nyilatkozta, hogy a lárvák egy nap leforgása alatt nagyjából 50 tonna maradékot fogyasztanak el. Bődületes mennyiség. Főleg, ha azt vesszük, hogy a konyhai felesleg egy részét korábban el kellett égetni. Így viszont a természetben lehet hasznosítani.

Ami a gyárban van, abból nyer a természet, ugyanis a proteinben gazdag lárvák remek táplálékul szolgálnak idővel a háziállatoknak, míg az utánuk hagyott trágyából a földet lehet termőképessé tenni. Az elhullott lárvák nagyon sokat érnek a kínai piacon: 1 tonnáért 10 ezer jüant, vagyis közel 1 500 dollárt fizetnek. Pusztán állati eledelért nem fizetnének ennyit, azonban a lárvákból olajat készítenek, s kozmetikai termékként, bőrápolóként teszik a polcra.

Xu azt is elmondta, hogy a projekt 2016-ban indult, a legyek három éve takarítják el a gyárban azt, amit az emberek maguk után hagynak az éttermekben. Már más kínai városokban is elindultak ilyen gyárak, de Szingapúrban és Dél-Afrikában is ismerik a technikát.

A kínai tudósok csótányokkal és földigilisztákkal is próbálták már eltüntetni az ételmaradékokat, ám a katonalegyek lárvái felettébb hatékonyan dolgoznak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás