A kenyérféle, amely első kisütője feleségének házipapucsáról kapta a nevét
Olvass tovább...
Még nem főállásban dolgozott a korabeli pék, ez is kiderült abból a leletből, amelyet egy tűzrakónál találtak a jordániai sivatagba. A morzsák alapján viszont át lehet írni a kenyér történetét.
[[adv]]
A Natúf-kultúrához tartozó emberek hagyhatták ott sietve a tűzrakónál azt a kenyérmorzsát, amelyet a régészek 14 ezer évvel később megtaláltak. A jordániai sivatag egykori lakói ezek szerint nemcsak halásztak és vadásztak, hanem gabonából kenyérfélét is készítettek,
a kenyérsütést viszont komolyabb mezőgazdasági tevékenységhez kötötték eddig.
Olvass tovább...
A dán-angol kutatócsoport által (egyméteres bazalból épített tűzrakónál) talált leletek akár a kenyér történetét is átírhatják a National Geographic cikke szerint. Az elszenesedett maradványok kormeghatározása derítette ki, hogy több mint 14 ezer éve sütöttek itt őseink.
A 2 milliméternél nagyobb morzsadarabok közül 642-t szedtek össze.
A cikk szerint a korabeli pék még nem főállásban dolgozott, alkalmanként vállalt munkát.