promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megúsztunk egy méretes aszteroidát, elrepült a Föld mellett
Borítókép:  A 100 méteres az aszteroida 1 kilométeres krátert ütött volna, ha nem repül el a Föld mellett és nem ég el (AFP-illusztráció)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy kilométeres krátert okozhatott volna, a becsapódás energiája a hirosimai atombomba-robbanás 30-szorosa lett volna. A méretes aszteroida azonban elrepült a Föld mellett. 

[[adv]]

Éppen a héten elevenítettük fel a hirosimai atomtámadást, amelynek egyik túlélője másnap vonatra ült, hogy hazautazzon a családjához, Nagaszakiba. Az amerikaiak rádobtak még egy atombombát 1945-ben, de azt is túlélte, drámai kisfilm terjedt el nemrég az életéről:

[[ciki]]  

A hirosimai becsapódás energiájának 30-szorosával járt volna annak az aszteroidának a becsapódása, amely e héten repült el a Föld mellett. A 2019 OK nevet kapta, az adatait itt nézhetik meg a csillagászat szerelmesei. 

Mintegy 100 méteresre becsülik a nagyságát

a National Geographic cikke alapján, amelynél nagyobb méretet is el tudunk ugyan képzelni, de ekkora égitest becsapódása egy kilométeres krátert alakított volna ki. Július 24-én csupán néhány órával azelőtt fedezték fel a brazil SONEAR obszervatóriumban (majd az amerikai ASAS-SN-nál), hogy 70 ezer kilométerre haladt el a Földtől, ami elsőre ugyan távolinak tűnik, de nem az.

A felfedezésekor még felénk tartott, de a pályája alapján látták, hogy elhalad majd bolygónk mellett.

A Nap felől érkezett, ezért nem lehetett korábban látni a kisbolygót, amely 2,7 év alatt kerüli meg a Napot. Az viszont

kérdés, a 100 méteres aszteroidából mennyi égett volna el a légkörben a becsapódás előtt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás