Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Klímaváltozás: hivatalosan is van már félsivatag Magyarországon

Klímaváltozás: hivatalosan is van már félsivatag Magyarországon

Tech & Tudomány

Klímaváltozás: hivatalosan is van már félsivatag Magyarországon

Tech & Tudomány

AA - 2019.07.25. 19:30

A talajvíz riasztóan alacsony lett, a szárazság extrém nagy, és a kezelése is rossz volt Magyarországon, a Duna-Tisza közén. A klímaváltozás miatt a homokhátságot az ENSZ immár a félsivatagok közé sorolja, de van megoldás az aszályra, és új gazdasági lehetőségek kiaknázására. 

A 20. században többféleképpen is próbálkoztak azzal, hogy a Duna-Tisza-közét jobb termőhellyé tegyék, még a Duna–Tisza-csatorna megépítésére is volt kísérlet. Végül maradtak az öntözőcsatornák a folyók melletti területekre, ilyen a Duna-völgyi főcsatorna, amely a Duna-Tisza-közi hátság pereme alá visz vizet, majd Bajánál visszacsatlakozik a Dunába. 

A homokhátságon különleges környezet alakult ki, a Kiskunsági Nemzeti Parkban látható ősborokás valódi látnivaló,

ám a természeti jelenséget előidéző alacsonyabb talajvízszint tovább süllyedt, és a növénytakaró számára is egyre károsabb az aszályosododás. 

 

A száraz időszakok egyre gyakrabban bekövetkeznek és egyre hosszabb ideig tartanak,

a térség extrém rossz példa lett a jelenségre és arra is, hogyan (nem) szabad kezelni. Mint a Sokszínű Vidék összeállításából kiderül, negyven év alatt a talajvíz szintje 2-5 (sőt helyenként 10) méterrel lett alacsonyabb, ezért a hatalmas területet az ENSZ egyik ismert szervezete a FAO (Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet)

a félsivatagos övezetek kategóriájába teszi már. 

Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója szerint az lehet a megoldás, ha az árvizekkel megjelenő víztöbbletet elraktározzuk tavakban, vizes élőhelyeken, erdőkben, gyepeken, ami új gazdasági lehetőségeket is jelent. 

Borítókép: A klímaváltozással Magyarországon félsivatag lett a Duna-Tisza közi homokhátság (Keol.hu)