Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Tovább élnek a nők, akik zöld övezet közelében laknak

Tovább élnek a nők, akik zöld övezet közelében laknak

Tech & Tudomány

Tovább élnek a nők, akik zöld övezet közelében laknak

Tech & Tudomány

Gaba 18:19

Egy amerikai, környezettel és közegészséggel foglalkozó kutatóintézet több mint 100 ezer nő otthonát vizsgálta meg a 2000-es évek elején. A vizsgált személyek életkörülményeit, etnikumát, szokásait, szociális kapcsolatait is megnézték, s mindezek alapján arra jutottak, hogy alacsonyabb a a halálozási mutató azok körében, akik zöld övezetben, vagy annak közvetlen közelében élnek.

A századik születésnapját ünneplő Bálint gazda is megosztotta Facebook-oldalán annak a tanulmánynak a leiratát, melynek lényege, hogy tovább élnek azok a nők, akiket növényekkel veszik körül magukat. Általános megállapítás, hogy a természettel foglalkozó, a természethez közel élő emberekre nyugtatólag hat a zöld környezet, ezt most tudósok is igazolják.

Az amerikai környezet és egészségvédelmi intézet 2000 és 2008 között több mint 108 ezer amerikai otthonban készített felmérést, olyanokban, ahol csupa nő lakott. Négy év alatt 8604 halálesetet jegyzetek fel.

A vizsgálat megállapította, hogy azon hölgyek körében, akik dús növényzettel borított környezetben (összefüggő zöld területtől 250-1250 méteres távolságon belül) éltek, 12 százalékkal alacsonyabb volt a halálozási ráta, mint azokéban, akik városias területen laktak. Az egészségesebb környezetben közrejátszott a többi között, hogy a kertes, fás környezetben élő nők többet mozogtak, és alacsonyabb légszennyezettségnek voltak kitéve.

A zöld övezetben lakók közül 41 százalékkal alacsonyabb volt a halálozás vese, 34 százalékkal légzőszervi és 13 százalékkal rákbetegség miatt.

A kutatók figyelembe vették a vizsgált emberek korát, az etnikumát, hogy dohányoztak-e, s hogy milyen társadalmi-gzadsági helyzetben éltek. Ennek alapján biztosan állítják, hogy növeli az élettartamot, ha valaki természethez közel éli az életét.

Borítókép: AFP