promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Leszállás pilóta és ILS nélkül? Ilyen nincs, és mégis van – videó
Borítókép:  Youtube
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Forradalmi találmányt fejlesztett ki egy német tudósokból álló csapat. Egy olyan rendszert dolgoztak ki, mely a pilóta és a kereskedelmi gépek landolását irányító ILS beavatkozása nélkül bonyolítja le a leszállást. Dőlj hátra, és élvezd a műsort. Videó!

A müncheni Technológiai Egyetem tudósai kifejlesztettek egy olyan automata, leszállást irányító rendszert, melynek segítségével kis méretű repülők pilóta és földi irányítás nélkül tudnak landolni. Ilyen eddig még nem volt. A tesztrepülést videóra vették.

A tesztleszállás májusban volt Bécsújhelyen, de csak ma tették fel Youtube-ra. A négyszemélyes repülő pilótájának keze végig a térdén van, mindent az automata rendszer irányít. (A leszállásról tudósító Independent nagyvonalúan átsiklik afelett, hogy Bécsújhely nem Németország, hanem Ausztria része...)

Az átlagos kereskedelmi gépek az ILS-rendszerrel végzik a leszállást: emberi beavatkozás itt sem szükséges, a robotpilóta rádiójelek segítségével ereszkedik le a kifutópályára, s persze az irányítótoronnyal is folyamatosan kapcsolatban van. Ám a leszállópályán tökéletesen kiépített antennarendszer működik, enélkül nincs landolás. Ezt a rendszert azonban a kisebb reptereken nem építik ki, ezért is jelentős a mostani találmány.

A müncheni csapat egyszerűnek tűnő megoldást fundált ki. Egy szimpla és egy infravörös kamerával látták el a tesztrepülőt, melyek képesek beazonosítani a leszállópályát még gyatra időjárási körülmények közepette is, valamint pontosan be tudják lőni a leszállás irányát. A rendszer neve C2Land.

Az új találmány azért is rendkívüli jelentőségű, mert a kisebb reptereken nincs ILS-rendszer és földi segítség, illetve komplex módon kiépített antennarendszer.

„A pilóta nélküli landolás a jövő repülésének alapvető fontosságú eleme”

– vázolta Martin Kügler, a müncheni fejlesztő csapat egyik feje. A tesztpilóta, Thomas Wimmer hozzátette, hogy a kamerák már nagyobb távolságból is felismerik a leszállópálya körvonalait, így a rendszer remekül működik.

Az Európában jelenleg érényes repülési szabályok szerint a 19 utasszám feletti járatokon két pilótának kötelező a pilótafülkében utaznia, ez alatt pedig egynek. A kisgépeken viszont, melyeket a frissen kifejlesztett rendszerrel látnak el, ezek után papíron egynek sem kellene ülnie.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás