promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szeretnél egy utcai versenyautót? Akkor válaszd a Radical Rapture-t!
Borítókép:  Motor Authority
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A napokban ért véget az angliai Goodwood Festival of Speed, ami Európa egyik legrangosabb lóerő demonstráló rendezvénye évről évre. Itt mutatta be a Radical a legújabb versenyautóját, a Rapture-t, amely akár rendszámot is kaphat, így alkalmas lehet utcai közlekedésre.

A fesztiválon számos ismert és kevésbé ismert autógyártó cég vonultatta fel egyedi fejlesztésű verseny- és sportautóját, többek közt itt debütált elsőként hivatalosan az első elektromos Ford Mustang, amelyről már mi is cikkeztünk nemrégiben.

A peterborough-i székhelyű Radical 1997 óta készíti saját tervezésű versenyautóit, amelyből ez idáig több mint 2 200 darabot adtak el a megrendelőknek világszerte. Autóikra mindig is a sajátos formavilág és a kiugró teljesítmény volt a jellemző, ami ezúttal sincs másképp a Rapture esetében, annyi eltéréssel, hogy mostani versenyautójukat elsősorban utcai használatra tervezték.

Az autóba egy, a Mustang Convertible-nél és a Focus RS-nél is használt, 2,3 literes Ford EcoBoost négyhengeres motort szereltek, melyet a Radical saját elképzelésének megfelelően alakított át. Ennek során a motor teljesítményét 355 lóerőre növelték, maximális nyomatéka pedig 434 Nm lett. A középre épített motor pedig egy szekvenciális, hatfokozatú váltó segítségével hajtja meg a két hátsó kereket.

Az FIA szabvány szerint tervezett szálerősítésű műanyag karosszériának köszönhetően a kétszemélyes Rapture meglehetősen könnyű, mindössze 765 kg. Ennek okán, illetve különleges, áramvonalas kialakítása miatt rettentő fürge a járgány, alig 3 másodperc alatt gyorsul 100 km/h-ra és 8,4 alatt 200 km/h-ra. Maximális végsebessége pedig 266 km/h.

[[rapture]]

Önmagában ettől még nem is lenne annyira különleges a verda, ugyanis sok másik kiváló sportautó is képes hozni, vagy akár túlszárnyalni ezeket a számokat, a Rapture egyedisége inkább a kiváló vezethetőségben és a kanyarokban való tökéletes úttartásban rejlik. Alacsony súlypontja, nagy leszorító ereje, valamint az állítható futóműje miatt a Rapture gyorsabb és stabilabb a kanyarokban, mint bármelyik utcai használatra tervezett sportautó.

Az már csak a hab a tortán, hogy versenyautó típusa ellenére rendszámozható a járgány, persze az más kérdés, hogy mondjuk a magyar utakon mennyire bírná a kiképzést. A Rapture pedig nem egy olcsó mulattság, mindenféle adók nélkül 90 000 fontért lehet megrendelni, ami több mint 32 millió forint.

Mi azért szívesen kipróbálnánk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás