promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem tudják, mitől indult be ennyire a gejzírek világrekordere
Borítókép:  A gejzírek világrekordere a Yellowstone Nemzeti Parkban (AFP/Patrick Gorski)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Többféle rekordra is képes a világ egyik leghíresebb nemzeti parkjában a gejzírek csúcstartója. A Yellowstone Nemzeti Parkban található Steamboatnál magasabbra egy gejzír sem tud vizet lövellni, most azonban a gyakori kitöréseivel hívta fel magára a figyelmet. 

A Nemzeti Parkjairól különösen nevezetes Egyesült Államok egyik leghíresebb táján, a Wyomingban lévő Yellowstone Nemzeti Parkban található a világrekorder gejzír, a Steamboat. Harmincadszor is kitört például 2018-ban, azon belül december 18-án, megdöntve az 1964-es csúcsát, amikor 29-én megállt. 

Mindezt úgy, hogy időnként nagyon bealszik,

annyira, hogy 1911-től ötven éven át mit sem produkált, majd hirtelen életre kelt. A világ legmagasabb kitörései is a Steamboathoz, magyarul Gőzhajóhoz fűződnek, hiszen időnként több mint száz méteres magasságba lövelli ki a forróvizet.

130 méteres kitörést is megfigyeltek már itt, a 75 métert pedig álmából felkeltve is összehozza. 

Azt viszont egyelőre nem tudni, hogyan keltette fel megint a természet, és miért indult be szokatlan gyakorisággal. A szakmában igencsak nagy névnek számító USGS, vagyis az amerikai geológiai intézet szerint ugyanis újabb rekordot hozott össze azzal, hogy június 12-én, majd 15-én is kitört. A Live Science cikke már a címében is arra utal,

a Steamboat hihetetlenül aktív lett, és senki sem tudja, miért.

Idén már 24 kitörésnél tart, és még mindig csak az év első felében tartunk, vagyis könnyen elképzelhető egy új rekord az éves kitörések számában is.    

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás