promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így fog kinézni a Föld 100 millió év múlva – videó
Borítókép:  AFP/Alexander Gerst
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A tektonikus mozgásokat figyelő kutatók készítettek egy százmillió éves előrejelzést arról, hogy fognak kinézni a Földön található kontinensek. Európa egyesül Afrikával, Ausztrália pedig Ázsiával, Kanada és Skandinávia egy része pedig eltűnik a víz alatt.

Földünk lemezekből áll össze, melyek folyamatosan mozognak. Emberi ésszel persze sokszor felfoghatatlan lassúsággal, évmilliók alatt araszolnak néhány kilométert. A földrajzórán lemeztektonikának hívták az órát, melyen erről tanultunk, a tektonikus mozgások, ha visszaemlékeztek irgalmatlan mély árkokat tudnak létrehozni az óceánokban, s Everest magasságú hegyeket a gyűrődés során. A Reddit a lemeztektonikai folyamatokkal foglalkozó kutatók előrejelzései alapján a napokban kitett egy fotót arról, hogy fog festeni a bolygónk 100 millió év múlva. Így.

Korábban egy videó is készült arról, hogy mi vezet idáig. A Youtube-ra feltöltött felvételen a lemezek mozgása 600 millió évvel ezelőttről indul. Ekkor még lehetetlen kivenni, melyik ma ismert kontinens hová rendeződik. A Pangea szuperkontinens nagyjából 200 millió évvel ezelőtt kezdett el darabokra törni. A 120 millió évvel ezelőtti állapotból már nagyjából kivehetőek a mai lemezek, a 20 millió évvel ezelőtti látvány pedig szinte a mai.

A 100 millió év múlva elénk táruló képen monunmentális változások nem láthatóak, ám a mai kontinensek ekkorra jelentősen átformálódnak. Nyugat-Afrika egy jókora darabja például leszakad majd, Afrika pedig beágyazódik Európába. Skandinávia és Kanada egy része víz alá kerül, az Északi sarki jégmezők szinte teljesen eltűnnek. Ahogy Ausztrália is, mely visszatér oda, ahova korábban tartozott, Ázsiához.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás