promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A kutyák szándékosan manipulálják az embert a bűnbánó szemeikkel
Borítókép:  iheartdogs.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az evolúció során a kutyák szert tettek egy olyan képességre, mellyel manipulálni tudják gazdájukat. A szemük körül kialakult izomzat segítségével szomorú arcot tudnak vágni, s ezzel a tekintettel pozitív érzelmeket csalnak ki az emberből.

Bűnbánó szem, vagy szomorú kutya tekintet. Ezt vesszük elő, amikor a feleségünk megkérdi, hogy miért nem sikerült kiporszívózni, a férjünk előtt, amikor kiderül, hogy mégis a szatyorba került a boltban a méregdrága szoknya, s a MÁV-kalauz előtt, amikor rájön, hogy az állomáson nyitva volt a pénztár, mi mégsem vettünk jegyet.

Nos, a kutyás példa tökéletes, akinek volt valaha négylábúja, tudja, hogy milyen képet vág egy cipő jókedvű elcsócsálása vagy a megmaradt étel asztalról történt felszippantása után. Azt viszont nem biztos, hogy tudtuk: az eb ezen képessége szándékos manipuláció, melyre az evolúció során tett szert.

Brit és amerikai kutatók egy közös munka során most arra jöttek rá, hogy a kutyák az idők során izmokat növesztettek a szemük köré, melyek segítségével olyan tekintettel tudnak az emberre meredni, amely manipulálja a gazdit.

„A kutyák bizonyos szemmozgással képesek arra sarkallni az embert, hogy megsajnálják őket, vigyázzanak rájuk. A szem körüli izom mozgatásával a szemük nagyobb, gyermekibb lesz, s arra hajaz, mint amikor egy felnőtt tekintete szomorúvá válik”

– magyarázta a kutatási eredményeket összegző tanulmány társszerzője, Juliane Kaminski, a Portsmouthi Egyetem oktatója a BBC-nek. Hozzátette, az ehhez szükséges izmok azt követően kezdtek el kifejlődni, hogy az ember háziasította a farkast, s így kutyává tette.

Korábbi kutatások azt már bizonyították, hogy a kutyák az ártatlan, bűnbánó tekintetet sokkal gyakrabban öltik magukra, amikor egy ember néz rájuk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás