promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mit látott Merkel az intelligens magyar kamerákon?
Borítókép:  Angela Merkel már megtapasztalta, mit tud a magyar intelligens kamerarendszer (AFP/Bernd von Jutrczenka)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

9 000 kilométert utazik a magyar fejlesztésű intelligens kamerarendszer, ami áttörés Európában. Japánban ezen keresztül figyelhetik az első hidrogénplazma kisülést. Angela Merkel már megtapasztalta, hogy milyen is ez. 

Magyar tudományos sikerről számolhatnak be a természettudományos ismeretek terjesztői, amelynek alapjait már évekkel ezelőtt lerakták itthon, és többek között

a legmagasabb német politikai körökhöz is eljutottak vele. Most jóval messzebb mennek. 

Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatói és mérnökei korábban már építettek videódiagnosztikai rendszert magfúziós kísérleti berendezéshez. Három és fél éve kezdődött a világ legnagyobb sztellarátor típusú fúziós kísérlete, tíz kamerás intelligens megfigyelő rendszerrel. Angela Merkel német kancellár így magyar kamerákon keresztül látta az első hidrogénplazma-kisülést.

Most a magyarok első európaiként – két éves fejlesztés után – szállítanak intelligens kamerarendszert

a japán szupravezető tokamakra a National Geographic alapján. Még egy végső tesztsorozatnak kell alávetni, japán szakemberek közreműködésével. Vákuum, mechanikai és elektromos teszteket végeznek egy héten át. 

Ezután a rendszer 9 000 kilométert utazik két hét alatt.

A magyar csapat Nakában, a JT-60SA tokamaknak otthont adó fúziós kutatóintézetben csomagolja ki és építi fel újra. A következő egy év során többször visszatérnek a magyarok a távol-keleti országba, hogy teszteljék a rendszert az első plazmakisüléskor.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás