promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egyet repült és annyi a világ legnagyobb fesztávú repülőjének?
Borítókép:  A cég illusztrációja a rekordfesztávú repülő első felszállásról Kaliforniában (AFP/Stratolaunch Systems)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Microsoft alapítójának álma volt a Stratolaunch, a világ legnagyobb fesztávolságú, valószínűtlen külsejű repülője. Az alapító tavalyi halála után a testvére nagy költségek árán vitte levegőbe, először és talán utoljára. 

A Stratolaunch döbbenetes látvány lett a méreteivel, az arányaival és természetesen a dupla törzsével, amely jóval inkább emlékeztet vitorláshajókra, mint repülőkre. Egyszer már repülni is tudott, de a jövője erősen kérdésessé vált.

A világ legnagyobb szárnyfesztávolságú repülőgépét Paul Allen álmodta meg,

aki Bill Gatesszel együtt alapította a Microsoftot. Karbon és kompozit anyagok nagyarányú felhasználásával készült, 117 méteres a szárnyfesztávolsága.

A Stratolaunch, 2019 áprilisában repült először. És lehet, hogy utoljára. 

Az AirPortal cikke szerint miután Paul Allen 2018 októberében, 65 éves korában elhunyt, testvére, Jody Allen új irányba vitte tovább a céget. Azt a lehetőséget is vizsgálni kezdték, hogy a Stratolaunch Systems teljes vagyonát, beleértve a szellemi tulajdont is, értékesítsék.

Decemberben még 77-en, április elején már csak 21-en dolgoztak a Stratolaunch Systemsnél. 

Jody Allen óriási költségek árán, részben bátyja emlékére hagyta a levegőbe emelni a gépet, ami azóta is a Mojave-sivatagban lévő hangárjában várja a szebb napokat. A hivatalos kommunikáció szerint csak a működés ésszerűsítése zajlik, és folynak az előkészületek a Northrop Grumman Pegasus XL rakétájának demonstrációs indítására.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás