Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

10 millió tonna szén-dioxidot temetnének az Északi-tenger alá

10 millió tonna szén-dioxidot temetnének az Északi-tenger alá

Tech & Tudomány

10 millió tonna szén-dioxidot temetnének az Északi-tenger alá

Tech & Tudomány

Gaba 15:35

Rotterdam, Gent és Antwerpen az évi széd-dioxid kibocsátásuk hatodát temetné az Északi-tenger alá, egykori földgáz-lelőhelyek barlangjaiba. Ilyen gigaprojekttel eddig csak a norvégok próbálkoztak sikerrel.

Három nagy észak-európai kikötőváros, Rottedam, Gent és Antwerpen az Északi-tenger kiürült gázlelőhelyeibe akar pumpálni nagyjából 10 millió tonna szén-dioxidot. Ekkora mennyiségű üvegházhatású gáztól ilyen formában még nem sikerült megszabadulni, ez lenne hát a legnagyobb ilyen típusú projekt a bolygón.

Korábban a norvégok próbálkoztak hasonlóval: 1996-ban mintegy 1 millió tonna szén-dioxidot helyeztek el a tengerfenék alatt kiürült egykori gázlelőhelyeken.

A Guardian cikkében az áll, a három nagyváros felel a Benelux államokban kibocsátott üvegházhatású gázol közel harmadáért. Ezért azt tervezik, hogy vezetékeken keresztül temetik el a tengerfenék alatt nagyjából 3 kilométer mélyen található barlangokba a szén-dioxidot. A tervet 2030-ig akarják végrehajtani. A holland kormány ugyanakkor jelezte, mivel ilyen mennyiségű szén-dioxidot még nem helyeztek el a tengerfenék alatt, így nem lehet tudni, hogy a gáz milyen hatást gyakorolna a lenti rétegekre.

Bár a 10 millió tonna felmérhetetlen mennyiségnek tűnik, csak a három fenti város évente több mint 60 millió tonna szén-dioxidot bocsát ki a légkörbe. Épp ezért, a párizsi klímavédelmi egyezményt szem előtt tartva Belgium és Hollandia is próbál megszabadulni az üvegházhatású gázaitól. A hollandok 2030-ra 49 százalékkal szeretnék csökkenteni a kibocsátást.

Borítókép: AFP/Bernd Wüstneck