Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Törvény írja elő, hogy minden diák 10 fát ültessen tanulmányai végén

Törvény írja elő, hogy minden diák 10 fát ültessen tanulmányai végén

Tech & Tudomány

Törvény írja elő, hogy minden diák 10 fát ültessen tanulmányai végén

Tech & Tudomány

Promotions - 2019.05.30. 11:57

Ázsiában van olyan ország, ahol immár rendelet írja elő a faültetést – diákok számára. A fülöp-szigeteki kongresszus határozott így. Egy generáció alatt több mint 500 millió új fa kisarjadását remélik.

A telepített erdők közel fele Ázsiában van, s a faültetési hullám nem csillapodik arrafelé. A Qubit arról ír, hogy a Fülöp-szigeteken hoztak egy törvényt, miszerint a diákoknak kötelező tíz fát elültetniük tanulmányaik végeztével. Nem csak a kicsiknek, az általános iskolásoktól az egyetemistákig mindenkire vonatkozik a szabály.

A törvénytervezetet egy Gary Alejano nevű ellenzéki kongresszusi képviselő terjesztette be. Május 15-én a ház elfogadta, hatvan napon belül lép érvénybe.

Idén félmillió egyetemista, 5 millió középiskolás és mintegy 12 millió általános iskolás fog végezni, ha mindannyian betartják a törvény betűjét, akkor 170-180 millió fát fognak elültetni csak idén.

A Fülöp-szigeteken 1993-ban született egy bírósági ítélet, mely szerint a fiataloknak joguk van az erdőhöz. A mostani törvénytervezet valahol ezt hivatott alátámasztani – a fiatalok aktív bevonásával. A szakemberek azzal számolnak, hogy egy generáció, vagyis 25 év alatt akkor is 500 millióval több fa lesz az országban, ha az elültetett cserjék közül csak minden tizedik cseperedik fel.

Ázsiában próbálnak tenni azért, hogy gigantikus fatelepítési akciókkal szorítsák vissza a légkörbe áramló szén-dioxidot. Indiában 2017-ben alig fél nap alatt 66 millió cserjét ültettek el, másfél millió ember vett részt a rekorddöntésben. A kínaiak növénytelepítéséről itt írtunk.

Borítókép: AFP/Romeo Gacad

Legolvasottabb hírek