promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egyesülhet a Fiat Chrysler és a Renault
Borítókép:  montás. Forrás: AFP/Loic Venance, Marco Bertorello
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Amennyiben sikerrel zárulnak az egyeztetések, a világ harmadik vezető járműgyártója jönne létre a Volkswagen és a Toyota után.

A hírt a Fiat Chrysler jelentette be hétfőn azután, hogy a The Wall Street Journal online kiadásában megjelent értesülés szerint vasárnap a két cég tárgyalásokat folytatott az egyesülésről. Az eseményekre reagálva a befektetők azonnal elkezdték felvásárolni a két cég értékpapírjait.

A Fiat javaslata szerint 50-50 százalékos tulajdonhányaddal rendelkeznének a két cég részvényesei a közös vállalatban. Amennyiben sikerrel zárulnak az egyeztetések, a világ harmadik vezető járműgyártója jönne létre a Volkswagen és a Toyota után.

Az évi csaknem 9 millió autót gyártó Fiat Chrysler-Renault piaci tőkeértéke 37 milliárd dollár lenne, ebből a Fiat Chrysleré csaknem 20 milliárd dollár.

Hétfő délután a Renault reagált is a hírre:

„A Renault vezetősége hétfőn részletesen is megvizsgálta a Fiat Chrysler javaslatát. Végleges döntés természetesen még nem született, ám szakértőink természetesen megvizsgálják a lehetséges egyesülés lehetőségét.”

Elemzők szerint észszerű az elgondolás, az iparági konszolidáció komoly költségmegtakarítással járna, más gyártók részéről is látni próbálkozásokat arra, hogy megosszák egymás között a fejlesztési költségeket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás