Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Kétszemélyes kajakokkal mentjük meg a világot

Kétszemélyes kajakokkal mentjük meg a világot

Tech & Tudomány

Kétszemélyes kajakokkal mentjük meg a világot

Tech & Tudomány

Gaba - 2019.05.24. 22:02

A vízi szemét elleni harc egyedi formáját választotta egy dán civil szervezet: kajakokba ülteti az embereket ingyen, s azt várja cserébe, hogy gyűjtsenek szemetet a vízből, és posztoljanak az akcióról.

Greenkayak, így hívják azt a dán civil szervezetet, mely a vízi szemét összegyűjtésére jött létre. A cég igen érdekes formában próbál küzdeni a Föld vízeiben sűrűsödő hulladékhegyek/szigetek ellen: kétszemélyes kajakot ad az embereknek ingyen, s miközben az ember békésen evezget, a hajóban található vödörbe gyűjti a szemetet, amit maga körül talál. Azért a kétszemélyes kis hajókat választották, mert ezekkel olyan helyekre is be lehet férkőzni a vízen, ahová egy nagyobb szemétgyűjtő jármű nem jutna be.

A kajakot bérbe adja a Greenkayak, de igazából ez nem bérlés, hisz díjat nem szed érte. Cserébe a szemétszedés mellett annyit várnak el, hogy a gyűjtés eredményéről a közösségi oldalon posztoljanak a kajakozók #greenkayak és #miljøkajakken hashtaggel.

2017-ben a szervezet nyolcszáz önkéntese 3,5 tonna hulladékot emelt ki a főváros, Koppenhága kikötőjéből. Azóta már 11 tonnánál tartanak. Időközben számos észak-európai városban, Aarhusban, Aalborgban, a németországi Hamburgban, az ír fővárosban, Dublinban, és a Norvégia gyöngyszemében Bergenben is nyitottak bérlőhelyet.

Korábban írtunk Amszterdam csatornáinak szemétproblémáiról, s hogy ott is elkezdtek egy, a Greenkayakhoz hasonló akciót.

Borítókép: greenkayak.org

Legolvasottabb hírek