promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Titkosított keresés: már androidos mobilokon is használható a Tor böngésző
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az asztali gépek után már mobilon is teljes anonimitást kínál a híres-hírhedt böngésző – írja a Telefonguru.

Internetes kereséseink egyik legnagyobb félelme, hogy olyan adatokat osztunk meg másokkal, amit biztosan nem szeretnénk. Ugyanis, ha hagyományos böngészőt használunk, akkor nagyon sok adatot hagyunk magunk után, amit hackerek lekövethetnek, majd felhasználhatnak. Itt sajnos a Chrome vagy a Firefox által kínált inkognító mód sem ér sokat.

Természetesen az internet térhódításával megjelentek olyan böngészők, amelyek megpróbálják minél hatékonyabb módon megvédeni személyes adatainkat. Ezek közül a legelterjedtebb a Tor. A Tor lényege, hogy gépünk és a keresett weboldal között, közvetlenül létrejövő kapcsolat helyett, több köztes állomást keres fel a világ különböző részein, és mindegyik csak az előtte és az utána következő állomást látja. Így jön létre a Tor hálózata, az ezen való keresést pedig a Tor böngészője teszi lehetővé.

Hosszú időn keresztül ezen böngésző legfőbb problémája az volt, hogy csak asztali gépeken, és laptopokon volt elérhető. 2018 őszén megjelent egy béta verzió az androidos mobilokra, amit a Google Play-ről lehetett letölteni. Azonban pluszban még le kellett tölteni az Orbot appot, ami segítette telefonunkat a tor hálózathoz való csatlakozásban.

Azonban a fejlesztők ígérete szerint az ide kattintva letölthető Tor pontosan ugyanolyan funkciókkal rendelkezik, mint az asztali gépekre telepített Tor böngésző.

Az Apple blokkolja a Tor-t, így az Iphone tulajdonosok nem telepíthetik készülékükre ezt a fajta keresőt. Helyette az Onion Browser telepítését ajánlják a fejlesztők az IOS-es rendszerekre.

Amiről a Tor igazán hírhedt az az, hogy általa könnyen meg lehet találni a sötét web illegális tartalmait (ezt nem ajáljuk senkinek!), de a mindennapokban is érdemes használni, főleg, ha nyilvános wifit használunk.

Amit a kereső negatívumai közé sorolnánk, hogy lassabb, mint egy átlagos kereső, így nem ajánlatos minden keresésünkhöz ezt használni. És arra is felhívjuk a figyelmet, hogy a Tor sem sebezhetetlen, de ha okosan használjuk, akkor nagyfokú biztonságot tud nyújtani.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás