promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Új, veszélyes kullancsfajták jelentek meg Magyarországon
Borítókép:  A klímaváltozással új betegségek is megjelenhetnek a kullancsok miatt (fotó: Napidoktor).
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A klímaváltozás miatt többen túlélik a telet a kullancsok közül Magyarországon, de újak fajok is elterjedtek Kelet-Magyarországon és a Dunántúlon. Tisztában vagyunk vele, honnan támadnak? 

Hajlamosak vagyunk minden figyelmeztetés ellenére félvállról venni a kullancsokat, és a testünk átvizsgálását egy-egy szabadban töltött nyári nap után, pedig... Nemcsak, hogy tudjuk, a kullancsok olyan betegségeket terjesztenek, mint a Lyme-kór és a vírusos agyhártyagyulladás, hanem

most már azt is tudjuk, Magyarországon új, veszélyes fajok jelentek meg. 

Az enyhébb, fagymentes telek miatt amúgy is folyamatosan nő a számuk a Sokszínű Vidék összeállítása szerint, hiszen az előző évi populáció nem pusztul el. Néhány hete pedig egy új rókakullancs alfaj jelent meg a Dunántúlon:

Somogy és Tolna megyében állatorvosok figyeltek fel az aranysakálokon élősködő különös vérszívókra.

A közelmúltban egy Borsod megyei állattartó telepen egy másik nem őshonos kullancsfaj is felbukkant, ám szakszerű kémiai kezeléssel megsemmisítették a helyi szakemberek.

Akár a mediterrán foltos lázat is terjeszthette volna

Hazánkban a közönséges kullancs és a kutyakullancs a legelterjedtebb, egyik a fák lombjáról ugrik le, a másik a fűszálakról kapaszkodik fel áldozatára. További fontos információk a kullancsszövetség honlapján. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás