promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Visszaköltöztek Kaliforniába az óriáscápák, akik nem is olyanok
Borítókép:  Az óriáscápa az óceánok második legnagyobb hala (AFP/George Karbus).
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A lakosságot arra kérik Kaliforniában, lehetőleg kerüljék az óriáscápákkal való találkozást, ha már hosszú idő után végre visszaköltöztek a vidékre. De miért akarna velük bárki találkozni? És miért mentek el?  

A cápát mint jelenséget talán nem magyaráznánk túl, az óriáscápa viszont egészen más eset. A legfélelmetesebb lehetne, legalábbis a neve alapján. 

Hat tonnásra és tíz méteresre is megnőhet, így a világ második legnagyobb hala,

de hatalmas mérete és neve ellenére sem kell tartanunk tőle, hiszen planktonokkal táplálkozik. 

Harminc éve eltűnt viszont a kaliforniai Santa Monica-öbölből a National Geographic alapján, ám a megfigyelések szerint a száműzetésnek vége. Skip Rutzick kapitány, elmondása szerint, az elmúlt években rengeteg bálnát és delfint látott,

még a ritka holdhallal is volt dolga, óriáscápával azonban a mostani lett az első randevú.

Az elmúlt hetekben viszont kétszer látott óriáscápát a környéken, majd újabb szemtanúk csatlakoztak hozzá: Santa Cruz-szigetnél, Long Beach-nél és a Santa Barbara-csatornánál is cápacsoportokat figyeltek meg.

A cikk szerint a 20. században a vadászat miatt csökkent le drámaian az egyedszámuk. Most, hogy visszatértek, a szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy az emberekkel való találkozás megzavarhatja őket. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás