promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A klímaváltozás miatt az El Nino egyre gyakoribbá válik
Borítókép:  Az El Nino hatása: szárazság és áradás (WeatherWatch.co.nz).
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Különös hatását régóta ismerik az El Niñónak a Csendes-óceánon: egyes régiókban szárazság, másokban áradás. A gyakoriságát vizsgálva kiderült, hogy a klímaváltozással egyre sűrűbben jelentkezik. 

Az El Niñót a Csendes-óceánon figyelték meg, a hatása karácsonytól őszig tart, de akár egész évben jelentkezhet. Az 1800-as években írták le először a jelenséget dél-amerikai halászok. 

A ciklusosan jelentkező El Niño a régiók egy részében szárazságot, máshol azonban hatalmas áradásokat idéz elő.

A National Geographic cikke szerint a megfigyelések már korábban is azt sugallták, hogy az El Niño egyre gyakoribb, és most már igazolni is tudják, hogy a globális felmelegedés hatására sűrűbbé válik. 

Mandy Freund melbourne-i doktorandusz a csendes-óceáni korallokat tanulmányozva mérte fel az éghajlati jelenség alakulását. Mivel a korallok a fákhoz hasonlóan gyűrűket alakítanak ki növekedésük során, így az egyes gyűrűkben a környezeti tényezőktől (például a víz hőmérsékletétől és sótartalmától) függően eltérően rakódnak le az ionok.

Az ifjú kutató 400 évre visszamenőleg tudta elemezni a jelenségek előfordulását.

Eredményei alapján az elmúlt 30 évben a közép-csendes-óceáni El Niño háromszor gyakoribbá vált, míg a keleti részen tapasztalható El Niño gyakorisága ugyan csökkent, az ereje viszont nőtt. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás