Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Áramszedők az autópályán? A németek is elkezdték építeni a jövőt

Áramszedők az autópályán? A németek is elkezdték építeni a jövőt

Tech & Tudomány

Áramszedők az autópályán? A németek is elkezdték építeni a jövőt

Tech & Tudomány

Gaba 15:15

Az elektromos autók korában élünk, melyben már a második olyan autópályaszakaszt adták át Európában, ahol a hibrid teherszállítóknak csak rá kell csatlakozniuk az áramszedőjükkel a vezetékre, ha fogyóban van az energiájuk.

Átadták Németország első elektromos árammal ellátott autópályáját. 2017 januárjában a svédországi E16-os sztráda volt az első, ahol áramszedők segítségével elektromos árammal hajtott kamionok, teherkocsik közlekedtek, most már Európa legnépesebb országában is működik egy ilyen szakasz, a local.de tudósítása szerint.

Az eHighway projekt során a német Környezetvédelmi Minisztérium hathatós támogatásával el akarják árasztani a német sztrádákat a most átadott technikával. A kamionok az A5-ös autópálya Langen/Mörfelden és Weiterstadt közti öt kilométeres szakaszon közlekedhetnek – mindkét irányban – olyan módon, hogyha fogyóban van az akkumulátoruk, akkor a szélső sávban rácsatlakozhatnak az áramszedőjükkel az elektromos vezetékre, mely tölti a kocsit. A fejlesztők úgy vélik, még csak fékezni sem kell aközben, hogy a kamion rácsatlakozik a kábelre. Hibrid teherjárművek használhatják a technológiát.

A projektre 14,6 millió eurót költöttek, öt hónapon át zajlott a tesztelés. Szándékosan az egyik legforgalmasabb autópályaszakaszon próbálták ki a technikai újítást, melynek kifejlesztésében a Scania, a Volkswagen és a Siemens vett részt.

A schleswig-holsteini A1-es autópályán az év végéig akarnak átadni egy ugyanilyen elektromos szakaszt, egy másik, Baden-Württembergben található sztrádán még nem kezdték el a kiépítését, de a tervek szerint hamarosan el fogják.

A schleswig-holsteini építkezés az elektromos autópályán (Fotó: AFP/Markus Scholz)


Az elektromos autópályák megtérülését, ahogy az elektromos autók térnyerését, erős vita övezi.

Borítókép: AFP/Silas Stein