promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
93 éves lett Sir David Attenborough, akit először eltanácsoltak
Borítókép:  Sir David Attenborough, a természetfilmek atyja (AFP/Mandel Ngan).
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Monty Python Repülő Cirkusza és az első tévés snooker-közvetítések is a nevéhez fűződnek a 93. születésnapját ünneplő Sir David Attenborough-nak. Földünk jövőjével kapcsolatban nincs mindig ünnepi hangulatban. 

A most, 2019. május 8-án 93. születésnapját ünneplő Sir David Attenborough-ról sokmindent elmondanak a filmjei, amelyek az idővel egyre drámaibbá váltak, és válnak. Ám hatalmas életműve mégsem csak filmekből, sorozatokból állt, mint korábban írtuk róla,

többek között csodálatos népzenéket is gyűjtött évtizedekkel ezelőtt. 

Életének különleges pillanatait nemrég tizenkét pontban szedte össze a port.hu, most ebből az összeállításból idézünk.  

1. Apja a Leicerster-i Egyetem igazgatója volt, és az otthonukban gyakran vendégeskedtek Nobel-díjas fizikusok és biológusok.

2. Nagyon jól tudta, hogy az a jó tanár, aki nem tesz úgy, mintha mindent tudna - mesélte róla Attenborough. 

3. Tizenegy éves volt, amikor az egyetem zoológiai tanszékének tarajos gőtéket szállított be, darabját három penniért. Csak azt nem árulta el senkinek, hogy a tanszék épületétől öt méterre található tóból halászta ki őket.

4. Két évig tanult a Cambridge-i Egyetem Természettudományi Tanszékén, majd behívták a seregbe, és három évet szolgált a Brit Királyi Haditengerészetnél a második világháború után.

5. Egy rövid képzés után először két hétig csinálhatott tévéinterjúkat, majd áthelyezték.

Évekkel később tudta csak meg, hogy az operatőr szerint túl nagyok voltak a fogai. 

6. 1965-ben felkérte a BBC, hogy segítsen bevezetni a színes televíziózást Európában. Ő adott zöld utat a Monty Python Repülő Cirkuszának '69-ben, ő vezette be a tévés snooker-közvetítéseket. 

7. Attenborough azóta is lelkes dolgozója és töretlen híve a BBC-nek és az aktuális politikai hatalomtól független közmédiának.

8. Egyszer az otthonában készített vele interjút a Vogue magazin, mikor megcsörrent a telefonja. Egy hölgy szeretett volna találkozni vele, de nem volt szerencséje:

„Nem, áprilisban Thaiföldön leszek …, sajnálom, júniusban a Himalájába megyünk, …, nos, augusztusban indulunk az Antarktiszra.”

9. A munkássága egyik csúcsa a Bolygónk, a Föld, az első HD-ben forgatott természetfilm. 

10. Kritizálták Attenborough-t amiatt, hogy csak a természet szépségeit mutatja be, és nem fektet elég hangsúlyt az ember által okozott pusztításra. A Kék bolygó II. sokat tett azért, hogy a politika napirendre vegye a Földet elborító műanyagszemét által okozott károkat.

11. Az ENSZ klímacsúcsán ő képviselte a kisembereket Lengyelországban.

„Világ vezetői, vezessetek bennünket! Önökön áll, hogy túléli-e a klímaváltozást a civilizációnk és a természet, amitől magunk is függünk” – mondta 200 ország képviselőinek. 

12. „A Föld nem azért van, hogy az ember kedve szerint játszadozzon vele. A rózsák és a liliomok nem a mi tulajdonaink. Az, hogy hatalmunkban áll tönkretenni őket, nem jelenti azt, hogy jogunk is van hozzá” – mondta egyszer. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás