Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Megtalálhatták a világ eddigi legrégebbi bombáját Kínában

Megtalálhatták a világ eddigi legrégebbi bombáját Kínában

Tech & Tudomány

Megtalálhatták a világ eddigi legrégebbi bombáját Kínában

Tech & Tudomány

HG 13:22

A Hszinhua kínai hírügynökség értesülése szerint, kínai régészek egy a Szung dinasztia idejéből (960-1279) származó vasból készült bomba maradványára bukkantak a napokban a délnyugat-kínai Csungking városától nem messze.

Az első vizsgálatok alapján a robbanószerkezet több mint 700 éves lehet, ami így Kína, és egyben a világ legidősebb bombájának számít jelenleg.

A maradványok a Szung dinasztia kormányzati hivatala romjainak feltárása során kerültek elő és a feltételezések szerint a 13. századi mongol betörések idején, a Szecsuán tartomány fontos védelmi szerepét ellátó Diaoyu városában állt.

Az eszköz ábrázolása egy korabeli kínai kéziratban


A maradványokat a város vízelvezető csatornájában találták meg, ahol további 80, hasonló vasszerkezetű bomba apró maradványaira bukkantak, azonban ez az egy megmaradt szinte teljes épségben. Az öntöttvasból készült, súlyos, alma méretű bomba feltételezhetően nem megfelelően robbant fel, és így maradhatott meg ennyire jó szerkezeti állapotban. A 11 cm átmérőjű, 9,7 cm magasságú, illetve 0,8 cm vastag burkolattal rendelkező robbanó szerkezet gyújtózsinórral lehetett ellátva és egyfajta kézigránátként funkcionált.

Csung Sao-ji, a Kínai Néphadsereg Hadtudományi Akadémiájának kutatója elmondta, hogy a Fanjiayan csatorna romjainál feltárt számos tárgyi emlék nemcsak kellő mennyiségű anyagot szolgáltat a puskapor és a lőfegyverek történetének tanulmányozásához, hanem új bizonyíték is a 13. századi kínai történelem mélyreható kutatásához.

Borítókép: Wikipedia