Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Nagy-Britannia-szerte kihirdették a klímaügyi vészhelyzetet

Nagy-Britannia-szerte kihirdették a klímaügyi vészhelyzetet

Tech & Tudomány

Nagy-Britannia-szerte kihirdették a klímaügyi vészhelyzetet

Tech & Tudomány

Gaba 19:44

A brit parlament alsóháza ugyan megszavazta a klímaügyi vészhelyzetet, de ennek konkrét következménye nem lesz. Számos településen már korábban életbe lépett a vészhelyzet, a parlament igazából a Londont megbénító, a figyelmet a klímaváltozás hatásaira felhívó, tüntetést szervező környezetvédelmi aktivistáknak akart üzenni.

Valójában a klímaváltozás hatásai miatt tüntetéseket szervező környezetvédelmi aktivistáknak szól, hogy a brit parlament alsóháza ellenszavazat nélkül elfogadta azt a csütörtöki beterjesztést, mely klímaügyi vészhelyzetet hirdet Nagy-Britanniában. A javaslatot a Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn nyújtotta be, írja a BBC. Jeremy Corbyn szerint óriási lépést tettek előre, míg Michael Gove környezetvédelmi miniszter úgy véli, eddig is vészhelyzet volt, de ez nem jelenti azt, hogy a mukáspártiak ötletére ne hirdethetnék azt ki hivatalosan.

Gove-nak igaza van, számtalan brit település hirdetett már klímaügyi vészhelyzetet, aminek a fogalma nincs hivatalosan tisztázva. A csatlakozó városok azt a célt tűzték ki, hogy 2030-ra szén-dioxid mentessé teszik a területüket.

A parlament által most elfogadott dokumentum sajnos ugyanígy nem ró semmilyen különleges feladatot klímaügyben a kormányra, egyfajta figyelemfelkeltés, üzenet. Mégpedig leginkább az Extinction Rebellion nevű globális környezetvédelmi mozgalom aktivistiának szólhat, akik az elmúlt hetekben többször is megbénították London közlekedését arra szólítva fel a brit kormányt, hogy tegyen végre látható lépéseket a bolygó szennyezése, a szén-dioxid kibocsátás ellen.

Corbyn politikai tőkét próbál kovácsolni a mozgalom erejéből, az egyik felvonuláson felmászott egy tűzoltóautóra, és onnan buzdította a tiltakozókat.

Borítókép: AFP/Ben Stansall