promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ifjú halász és a jeges tenger, amelybe beugrott a harci delfinért
Borítókép:  A delfint a mentés során a hevedertől kellett megszabadítani (MTI/AP)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy fiatal halász az Északi-tenger jeges vízébe ugrott, hogy megmentsen egy bajba jutott delfint, amelyen már többször próbáltak segíteni. Később derült ki, nem akármilyen belugával volt dolga. 

A norvég halász esete az orosz hadászati delfinnel kezd az egyre több tény ismeretében kezd hasonlítani Robert Merle egyik híres regényére, az Állati elmékre, és a belőle készült filmre, A delfin napjára. 

Egy norvég halász sikeresen eltávolította egy fehér delfin hámját, miután az állat többször megközelítette a halászhajókat Norvégia északi partjainál. Joar Hestennek sikerült lefejteni a belugára erősített két hevedert, bár előtte a norvég halászati hatóság emberei több alkalommal is sikertelenül próbálkoztak vele – a National Geographic a norvég közszolgálati rádió alapján.

A 26 éves halász túlélő ruházatban Rolfsoya-sziget közelében ugrott az Észak-tenger jeges vízébe.

A beluga nagyon közel úszott hozzá, sikerült elérnie őt és kikapcsolni az elülső csatot. A másik hevedert bonyolultabb volt lefejteni, de sikerült egy horgot beleakasztani, és amikor a beluga elúszott, a heveder lekapcsolódott.

Audun Rikardsen, a tromsói Norvég Északi-sarki Egyetem balneológusa felvette a kapcsolatot orosz kollégáival, akik szerint a beluga valószínűleg a haditengerészet murmanszki bázisáról szabadult el. A Guardian videója alapján a hevereden jelezték: a beluga Szentpétervár tartozéka.  

Arról a kutatóknak is volt tudomásuk, hogy az orosz haditengerészetnek vannak házi belugái, az intelligens állatokat hajók felkutatására képezik ki. Erről jutott eszünkbe a cikk elején említett Merle-regény és filmadaptáció, íme teljes egészében:  

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás