Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Pingvinek katasztrófáját fedezték fel az Antarktiszon

Pingvinek katasztrófáját fedezték fel az Antarktiszon

Tech & Tudomány

Promotions - 2019.04.26. 17:37

Egyetlen éjszaka alatt több tízezres kolóniája tűnt el a császárpingvineknek egy frissen publikált tudományos cikk szerint. A jég az életüket jelenti ugyanis, egy vihar pedig a halálukat. 

Egy sajátos 2016-os katasztrófa okozhatta császárpingvinek tízezreinek eltűnését egy kutatócsoport tudósainak új tanulmánya alapján. Három éve a Weddel-tengeren történt a tömegtragédia, amely egy egész kolónia fiókáit a hullámsírba sodorta, és

meggátolta a szaporodást, illetve tömeges elköltözést hozott magával. 

Az Antarctic Science cikke alapján a pingvinek a Halley-öbölben, a Brunt-selfjégen éltek, ami egy, a Déli Óceánba nyúló jégmező. Az eltűnt pingvinek számát az űrből becsülték meg, hiszen az ürülékük még 800 kilométer magasságból is látszik.

A populációt mintegy 20 ezer költő pár alkotta, a földkerekség császárpingvinjeinek közel a tizede. 

Egy éjszaka alatt teljesen eltűntek. Szaporodásukhoz a távirati iroda alapján olyan masszív tengeri jégtábla kell, amely áprilistól decemberig stabil, hiszen ekkor kezdenek úszni a kisebbek. Addig nincs az úszáshoz szükséges tollazatuk, így a vízbe fulladnak, ha korábban töredezni kezd a jégtábla.

2016-ban ez történt: hatalmas vihar okozhatott töredezést,

az erős szélben az óceán jege a vastagabb Brunt-selfjéghez ütődött és nem állt helyre a következő két évben sem. A kutatók szerint a korábban megbízható jég most sem tartós. 

A felnőtt pingvinpárok felhagytak a szaporodással vagy 50 kilométerrel arrébb, a Dawson-Lambton-gleccser közelébe költöztek, ott ugyanis nagyon megemelkedett a számuk. A 21. század végére viszont a császárpingvinek száma

a felére, harmadára csökkenhet az óceán jégfelületeinek csökkenése miatt.

Borítókép: A pingvinek fiókái jég nélkül elpusztulnak (Inverse)

Legolvasottabb hírek

Vissza a főoldalra.
Emberek, akikből hiányzik a gonoszság
Emberek, akikből hiányzik a gonoszság