promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezen a napon szállt fel mindenki szerelme, a Hubble
Borítókép:  A Hubble 2018-as felvétele a Lagúna-ködről (AFP/NASA/HUBBLE)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Hubble alighanem mindenki esete, szinte az egész emberiség rajong az űrteleszkóp csodálatos képeiért. Angolul nem véletlenül hívják a The People's Telescope-nak, vagyis a Nép távcsövének.

1990. április 24-én a Discovery űrrepülővel indíttották el útjára a Hubble-t, a talán leghíresebb emberalkotta űrobjektumot a Kennedy Űrközpontból, első képét egy hónappal később készítette. Miközben már az első években is volt mit javítani rajta, olyan élményekben részesítette az embereket, mint

a Szaturnuszon egy hatalmas légköri vihar, amelyről fényképet készített. 

Három évvel a felszállás után már az űrben javították az Endeavour űrrepülő jóvoltából. Újabb és újabb javítások, de újabb és újabb pompás felvételek következtek. A 13 méter hosszű, 11 tonnás Hubble csak a Napról és a hozzá legközelebb eső bolygóról, a Merkúrról nem tud fotót készíteni, mert a túl erős napfény sérüléseket okozna benne. 

A Hubble űrtávcsőnél alkalmazott képalkotó technológia segít a mellrák kimutatásában

a Wikipedia szerint. Az úgynevezett „képalkotó spektrográf” (amit a Hubble a nagyon nagy tömegű fekete lyukak kutatására alkalmazott), alkalmas arra, hogy a női mellszöveteket vizsgálva különbséget tegyen a jóindulatú és rosszindulatú daganatok között.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás