promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Micsoda éjszaka lesz! Meteorraj, égitestek összeállása, sőt...
Borítókép:  helloiggles.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A visszatérő fülemülék szolgáltatják a zenét az égi jelenségekhez a most következő éjszakán. A Hold erős fénye az egyik látványból ugyan elvesz, ám a másikhoz annál többet hozzáad. 

Az év első jelentősebb raját sok meteorvadász várja már, bár a majdnem telihold fénye nagyon sokat ront majd az élményen a National Geographic szerint. A raj radiánsa, vagyis a meteorok látszólagos kiindulási pontja a Lant (Lyra) csillagkép közelében van, ez ugyan már kora este felkel, a Hold előtt, ám ahhoz, hogy több meteort lássunk, a radiánsnak magasra kell kúsznia az égen. A Hold fénye miatt igazán türelmesnek (vagy nagyon szerencsésnek) kell lenni a meteorokhoz. A raj a maximum éjszakájának optimális, hajnal előtti óráiban holdfény nélkül 10-15 meteort adna,

holdfénnyel együtt talán 3-4 fényesebb lesz látható.

A raj a hónap végéig adhat még meteorokat. A Lyridák rajának szülő égiteste a Thatcher üstökös, amely hosszú, 415 éves keringésű, s legutóbb 1861-ben járt a közelünkben. A Lyridákon kívül a hónap utolsó hetében már az Éta Aquaridák rajából is eshet néhány hullócsillag, de e meteorokra majd május elején lesz érdemes odafigyelnünk a portál szerint.

Lesz azonban más érdekesség is ezen az éjszakán. A 85 százalékos megvilágítású Hold mintegy 5 fok távolságban látható majd a Jupitertől az éjszaka második felében, csak éjfél után kelnek fel, lehet, hogy érdemesebb miattuk inkább reggel 5 felé felkelni, mint éjjel egyig fennmaradni.

Az együttállás nem lesz ugyan túl közeli, ám

a nagy fényerejű Holddal így is könnyebb lesz majd a Jupitert mind megfigyelni, mind megörökíteni.

 Mivel április végére a legtöbb helyre már visszatérnek a fülemülék, a hajnali észleléshez remek háttérmuzsikával szolgálhatnak legszebb énekű madaraink is, amennyiben vidéki, erdőszéli, parkos-bokros helyszínről van lehetőségünk megfigyelni az égi párost.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás