Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

A 12 milliós metropolisz, ahol minden busz és taxi elektromossággal megy

A 12 milliós metropolisz, ahol minden busz és taxi elektromossággal megy

Tech & Tudomány

A 12 milliós metropolisz, ahol minden busz és taxi elektromossággal megy

Tech & Tudomány

Gaba 08:30

A Hong Kong közvetlen közelében terpeszkedő Sencsenben komolyan veszik a környezetvédelmi törekvéseket. 2019-ben a teljes autóbusz és taxiflottát elektromos energia hajtja, amivel egy akkora területet mentesítettek az üvegházhatású gázoktól, mint az USA egy tizede.

Kína 2006 óta a világ legnagyobb üvegházgáz-kibocsátója. Írtunk róla, hogy az ország vezetése elkezdett aktívan tenni érte, hogy ez ne legyen így, vagy legalább ha elvesz a természetből valamit, adjon is vissza cserébe. Miképp India, Kína is gigantikus növénytelepítési programot indított, melynek köszönhetően a Földön öt százalékkal több zöldterület lelhető fel napjainkban, mint 2000-ben.

A kínaiak nem csak a növénytelepítésre összpontosítanak, magát a szén-dioxid kibocsátást is radikálisan csökkenteni akarják. A 12 millió lakosú Sencsen, a világ 12. legnépesebb városa a mintapéldája a törekvésnek. 2020-ra a város gyakorlatilag kivonná a tömegközlekedésből az összes gázüzemű járművet. Az első lépést már meg is tették: a húszezres buszparkot teljesen kicserélték, ma már mindent elektromos energia hajt.

A kínai metropolisz most megtette a következő hatalmas lépést: nagyjából 21 ezer taxit alakítottak át e-autóvá, a taxipark 99 százalékával az év elején végeztek, az utolsó darabokat most cserélték le.

A 21 ezres flotta gázüzeműről elektomos hajtásra alakítása nagyjából annyit jelent a környzetnek, mintha 1 millió holdnyi földterületet mintesítettek volna teljesen az üvegházhatású gázoktól. Ez az Egyesült Államok teljes területének a tizede, ami azért nem hangzik rosszul.

A számítások szerint a taxik hetven százalékkal energiatakarékosabbak lesznek így, mint gázmeghajtással. A városvezetésnek már csak az elegendő számú töltőállomást kell megoldaniuk, hisz a taxikat napi szinten kell tölteni, s eddig sok sofőr panaszkodott a töltőállomások számát illetően.

Borítókép: medium.com