promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nemsokára beköszönt az e-rollerek ideje Budapesten
Borítókép:  A párizsi Notre Dame előtt parkoló elektromos rollerek. Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Közösségi e-roller hálózat öt kontinens húsz országában működik, s Varsó, Prága, Bécs után nemsokára Budapesten is gurulhatunk elektromos hajtással. A környezetbarát közösségi utazás új szintje köszönthet be ezzel, ám nem ártana a közlekedésben részt vevők alaposabb felkészítése.

Az Index írt cikket a Smart X konferenciáról, melyet Budapesten rendeztek, s ebben azt írják, Paloma Castro Martinez, a Lime cég kommunikációs igazgatója bejelentette, hamarosan elindul Budapesten a Lime elektromos rollerek tesztüzeme.

A rendszer a tervek szerint nem a dokkoló rendszert venné alapul, mint például a Mol Bubi közösségi kerékpáros szisztéma. A Lime Budapest belvárosában akarja működtetni az e-rollereket, de úgy, hogy azokat bárhol – ahol biztonságosan le lehet velük parkolni – ott lehetne hagyni, s a pontos címet az e-roller alkalmazásban kellene jelölni az utazás végén.

A jelenlegi Lime S-rollerek GPS-rendszerrel vannak felszerelve, ezek alapján lehet megtalálni őket, s lehet végigkövetni az útjukat. Európában Bécsben, Berlinben, Brüsszelben, Koppenhágában, Párizsban, Prágában, Varsóban már működik e-roller rendszer, a rollereket a Lime munkatársai éjszaka töltik fel. A végsebességük 25 kilométer óránként. A tervek szerint 18 éven felüliek használhatnák. Az applikáció jelenlegi állapota szerint a rollerek kibérlése 250 forint lenne, s a használat percdíja 50 forint.

A használati kikötések közé én személy szerint lehet, hogy betenném a kötelező KRESZ-vizsga meglétét, ugyanis ezzel a sebességgel sokan biztosan az úton is közlekednek majd a rollerekkel – ahogy ezt a mostani rolleresek is teszik a városokban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás