promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Akkora holdhalat sodort a partra a víz, hogy a halászok nem hittek a szemüknek
Borítókép:  Facebook/National Parks South Australia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Óceáni holdhalat ritkán lát ember, egy ausztrál nemzeti parkban most néhány halásznak volt szerencséje belefutni egy közepes méretű példányba. Egyikük rákeresett Google-ban, hogy biztos nem álmodta-e a találkozást.

Emlékeztek még arra a holdhalra, amiről március elején írtunk a Promotions-ön? A kaliforniai Santa Barbara egyik partszakaszán vetette ki a víz, több száz kilót nyomott. Ez volt 130 éve az első alkalom, hogy az északi félteken látták, de a délin sem túl sűrűn fordul elő.

Kedden Dél-Ausztráliában, Adalaide-től mintegy 80 kilométerre sodort a partra egy 1,8 méter hosszú példányt az óceán, a Coorong Nemzeti Park területén. Halászok találták meg a tetemét, s először alig hittek a szemüknek, ugyanis eddig csak olvastak a holdhalról, látni még soha nem láttak.

„Először nem hittem el, hogy ez tényleg egy valódi holdhal, csak akkor döbbentem rá, amikor rákerestem a Google-ban”

– mondta a BBC-nek egyikük felesége, Linette Grzelak. Férje néhány fotót is lőtt a halról, ezek kezdtek el terjedni világszerte. A több száz kilós élőlényt a víz visszamosta az óceánba.

(Fotó: National Parks South Australia)


Az óceánban élő, csontos holdhalak hihetetlenül nagyra is képesek megnőni, a szakirodalom szerint láttak már 4 méter hosszú, több mint 2,5 tonnás egyedet is. A Dél-Ausztráliai Múzeum kutatója, Ralph Foster a most megtalált hal méreteit látva azt mondta, ez egy közepes termetű holdhal, kétszer ekkorák is úszkálnak az óceánban. 

A bőrük rendkívül vastag és kemény, szinte páncélzatszerű, emiatt, és méretükből fakadóan a cápákon és a kardszárnyú delfineken kívül nincs természetes ellenségük. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás