promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ha a Facebook titokban kereskedett az adatainkkal, nagy bajban van

Ha a Facebook titokban kereskedett az adatainkkal, nagy bajban van

Tech & Tudomány

Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Facebookot újabb adatkezelési botrány rázhatja meg: több jól értesült forrás is azt állítja az ügyészség nyomozóinak, hogy a közösségi oldal okostelefonokat (is) gyártó cégeknek adott el „tonnaszámra” felhasználói adatokat engedély nélkül. Ha lesz bizonyíték a bűncselekményre, ezúttal tényleg megütheti a bokáját a cég.

Adatkezelési ügyekben nem először, és bizonyosan nem is utoljára veszik elő Mark Zuckerberget, és a Facebookot. A New York Times csütörtökön arról írt, hogy a szövetségi ügyészség bűnügyi vizsgálatot indított a közösségi oldal ügyében. Feltételezésük szerint a Facebook több száz millió felhasználójának adatait szolgáltatta ki legalább két – vele együttműködési megállapodásra lépett – gigacégnek, mely okostelefonokat és egyéb high-tech eszközöket gyárt. Erről két olyan személy számolt be az ügyészség nyomozóinak, akik természetesen nevük eltitkolását kérték. Minden bizonnyal belsős emberekről van szó, akik vagy a Facebooknak, vagy valamelyik partnercégnek dolgoznak.

Együttműködünk a nyomozókkal, többen tettek már vallomást az ügyben, s továbbra is minden kérdésükre válaszolunk

– rögzítette közleményében a Facebook szóvivője a vádakra reagálva.

Nyílt titok, hogy a Facebook az elmúlt két évben mintegy százötven óriás vállalattal kötött olyan egyezséget, melynek révén a cégek Face-felhasználók adataiba nyernek betekintést. Köztük van a Sony, az Amazon, az Apple és a Microsoft is.

Saját nimbuszát rombolja a Facebook

A Facebooknak a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság és a Biztonsági Bizottság előtt is kellett már felelnie hasonló ügyben. Az amerikai igazságügyi minisztérium csalás elleni csoportja a Cambridge Analitica ügyében nyomozott korábban: a politikai tanácsadó cég mintegy 87 millió Facebook-felhasználó adataihoz jutott hozzá, s ezt Donald Trump elnöki kampányának támogatására használták fel.

A Cambridge-ügyben indított nyomozás ma is zajlik, a Facebook születése óta semmi sem rázta meg annyira a cég működését, mint ez a vizsgálat. Már ez idő alatt is felmerült, hogy a Facebook saját felhasználóinak adataival „kereskedik”, s ez tovább rombolhatja a vállalat nimbuszát. 

Borítókép:  washingtonexaminer.com

Hasonló tartalmak

Galéria - Van képünk hozzá

Színes

Tech & Tudomány

Helyi Hírek

Időjárás