promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Káprázatos színben pompázik ez az ausztrál tavacska
Borítókép:  watchers.news
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Melbourne West Gate nevű hídja mellett van egy mesterséges tó, mely a forró ausztrál nyárban rózsaszínné változik. A külső hatások mellett a benne lévő algák felelősek a „színváltásért”. Nem ez az egyetlen színpompás tó a világon, melynek láttán leesik az ember álla.

A Melbourne külvárosából a belső részek felé ingázók tömege ipari szennyeződés következményének gondolja, hogy a West Gate híd melletti tó színe időnként rózsaszínre vált. Pedig nem ez az ok.

Ausztráliában egyre perzselőbbek a nyarak, az idei is az volt. A magas hőmérséklet és kevés eső nyomán a rendkívül magas sótartalmú tóban az algák fokozott béta-karotin termelésbe kezdenek, melynek révén rózsaszín pigmentek képződnek, s ezek kölcsönöznek egyedi színt a tónak. Látványos fotókat lehet ilyenkor készíteni a szokatlan jelenségről.

(Fotó: concreteplayground.com)


Az ausztrál környezetvédelmi hivatal helyi szerve azt állítja, hogy 2012 decemberében színeződött el először a mesterségesen kialakított tó, s azóta minden évben lezajlik a folyamat. Nagyjából február-március fordulóján válik rózsaszínné, s őszig tartja a színét. Bár a vízben található alga nem veszélyes az emberi egészségre, nem ajánlják a fürdőzést a tóban.

Nem a West Gate melletti tó az egyetlen, mely időnként szemkápzáztató színvilágban tündököl Nyugat-Ausztráliában. Az egyik legismertebb látványosság a Hutt laguna, melynek pink színe örökre az emlékezetünkbe vésődik, ha egyszer láttuk.

(Fotó: australia.com)


-Nehezen felejthető például az ausztrál szárazföldtől nem messze található Hillier-tó is: 

(Fotó: australia.com)


A természetes úton elszíneződő vízek között található a Klikuk-tó Kanadában, melyből a magas hőmérséklet miatt párolog a víz, az ásványi anyagok pedig kikristályosodnak, s a folyamat kék, sárga, barna és zöld minitavakat hozott létre.

(Fotó: Youtube)


A Yellowstone Parkban található Midway-gejzír egy hatalmas meleg vízű forrás, melyben thermofil baktériumok tenyésznek. Ősszel és tavasszal eltérő típusú baktériumok találhatóak a vízben, ennek függvényében változik a víz narancsos-vörösessé vagy smaragzöld-türkizzé.

(Fotó: yellowstonepark.com) 


A rengeteg, természetes úton elszíneződő tó mellett ott vannak az ír gyökerű amerikaiak, akik Szent Patrik napján zöldre festik a Chicago folyót – nem elhanyagolható mennyiségű festék használatával.

(Fotó: imgur.com)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás