Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Nemcsak az emberek, a kutyák személyisége is változik

Nemcsak az emberek, a kutyák személyisége is változik

Tech & Tudomány

Nemcsak az emberek, a kutyák személyisége is változik

Tech & Tudomány

Promotions 19:49

„Most, hogy tudjuk a kutyák jelleme változik, a következő az lesz, hogy megértsük a kutyát viselkedését, s azt, miért úgy cselekszenek ahogy” – mondta William Chopik, a Michigani Egyetem professzora.

„Amikor az ember nagy változásokon megy keresztül, személyiségjegyei szintén változnak. Ugyanezt a folyamat kutyáknál is megtörténik – meglepően nagy mértékben” – mondta William Chopik, a Michigani Egyetem professzora a HuffPostnak azon kutatással kapcsolatban, amely a kutyák személyiségét, s annak változásait vizsgálta.

Mint kifejtette, arra számítottak, hogy a kutyák személyisége viszonylag stabil jegyeket mutat majd, hiszen nekik nincs vad életmódbeli változásaik, ahogy az embereknek – de mégis azt találták, hogy sokat változnak.

„Felfedeztünk hasonlóságokat a kutya és gazdája között, a tanulás optimális ideje, továbbá az idő faktor az életükben is közre játszik abban, hogy agresszívebbek lehetnek más kutyák irányába” – magyarázta Chopik.

Egyébként ez volt az első kutatás, amely kifejezetten a kutyák jellemére koncentrált. Az 1600 négylábú bevonásával készült tanulmány három fő területen talált korrelációt:

  • év és személyiség
  • ember és kutya személyiségének hasonlósága
  • a kutya személyiségének hatása a gazdával létrejött kapcsolat minőségére.

„Most, hogy tudjuk a kutyák jelleme változik, a következő az lesz, hogy megértsük a kutyát viselkedését, s azt, miért úgy cselekszenek ahogy” – zárta gondolatait a szakember.  

Borítókép: Getty