promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy fosszília, mely megváltoztatja a T-rex-ről alkotott gondolkodást
Borítókép:  Youtube
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Utah államban találtak olyan Tyrannosaurus-maradványokat, melyek bizonyítják, hogy a Kréta-kor elején a későbbi csúcsragadozó még egy közepesen kis méretű dinoszaurusz volt. Csodás adottságainak köszönhetően került idővel a tápláléklánc csúcsára.

Csütörtökön a Communications Biology című szaklapban érdekes cikk jelent meg a dinoszauruszok dinoszauruszának tekintett T-rexről. A Jurrasic Park című film óta úgy tudjuk, hogy a bő hetven millió évvel ezelőtt élt szörny játszi könnyedséggel harap le valakit a budiról, s egy terepjáró összeroppantása számára a reggeli torna része.

A kutatók eddig is sejtették, hogy a csúcsragadozó nem volt mindig 4-5 méter magas, s egy újonnan felfedezett dinoszaurusz maradvány igazolja a feltételezésüket. A fosszíliát Utah állam egyik mocsaras deltájában találták, a csontok alapján az állat mintegy 96 millió évvel ezelőtt pusztulhatott el. Hét év körüli lehetett és mindössze egy méter magas volt. Moros intrepidusnak, vagyis a végzet hírnökének nevezték el, ugyanis minden jel arra mutat, hogy a Tyrranosaurus rex elődjének csontvázdarabjait találták meg. Ez a legrégibb dinoszaurusz maradvány a Kréta-korszakból.

A mini T-rex maradványainak segítségével a paleontológusok most választ lelhetnek arra a némiképp túlzásnak hangzó kérdésre, hogy mi történt a 150 millió-81 millió évvel ezelőtti időszakban? Hogyan vált a 80-100 cm magas állatból a tápláléklánc csúcsragadozójává a Tyrannosaurus, letaszítva onnan az Allosaurust.

Halálos erejű harapás, fejlett térlátás, kolosszális méret, 15 millió éven keresztül ez tette az állatvilág fejévé a Tyrannosaurust, de ez nem volt mindig így. Hosszú ideje vitázunk arról, hogy kisméretű ragadozóból mikor és hogyan vált csúcsragadozóvá. Az egyetlen út, ami továbbvezethetett a vitából, az volt, hogy új adatokat találjunk erről a ritka állatról

– mondta a CNN cikke szerint Lindsay Zanno, az Észak-Karolinai Egyetem őslénykutatója.

Zanno és csapata fogakra, sípcsont és combcsont-maradványokra bukkantak a feltárás helyszínén, ahol korábban már egy másik dinó faj csontvázát is megtalálták. Az egyméter magas, nagyjából 75-80 kilós, hétéves példány csontjait vizsgálva a kutatócsoport tagjai arra jutottak, hogy az állat óriási sebességre volt képes.

A gyorsasága és a fejlett látása csodás ragadozóvá tette, aki nem csak a zsákmányt tudta lefutni, de a nagyobb ragadozókat is, akik őrá lestek. A felmelegedés, az ökoszisztéma megváltozása folytán a mérete is egyre nőtt, így lett belőle 80 kilós, gyors ragadozóból egy több tonnás állat. Most már tudjuk, hogy kevesebb, mint 15 millió év alatt ért a tápláléklánc csúcsára

– tette hozzá Zanno.

A kutató jelzi, bár a Tyrannosaurus az amerikaiak kulturális ikonjának számít, nem az amerikai kontinens szülöttje, a jelenlegi Ázsiából kelt útra abban az időszakban, amikor Alaszka és a Kamcsatka-félsziget még egy földnyelvet képzett.

Zárásként azt elmondjuk, hogy a hírt meglátva szerkesztőségünk tagjaiban egyszerre csendültek fel az alábbi dallamok:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás