promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mégsem pusztították el a vulkánkitörések a 113 éve kihaltnak hitt óriásteknőst
Borítókép:  A 12 galápagosi teknősfaj egyik példánya (activewild.com)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Utoljára 1906-ban gyűjötött be a Kaliforniai Tudományos Akadémia Fernandina-szigeti óriásteknőst, most kiderült, nem halt ki az állat, pedig a kutatók így tudták. Ez azt jelenti, hogy mind a 12 galápagosi szigeten él egy teknősfaj.

Több mint 100 éve kihaltnak vélt óriásteknős egyedét fedezték fel a szakértők a Galápagos-szigetekhez tartozó Fernandinán – számolt be róla az MTI. A Chelonoidis phantasticus fajhoz tartozó felnőtt nőstényt egy, a szigetek Nemzeti Parkja és a Galápagos Conservancy természetvédő csoport által szervezett expedíció során azonosították. A felfedezést Marcelo Mata ecuadori környezetvédelmi miniszter jelentette be.

A Galápagos Conservancy szerint a Chelonoidis phantasticus, más néven Fernandina-szigeti óriásteknős eddig ismert utolsó egyedét a Kaliforniai Tudományos Akadémia 1906-ban gyűjtötte be.

Noha úgy vélték, hogy az elmúlt évszázadok vulkánkitörései elpusztították a fajt, utóbb jelezték, hogy elszórtan maradhatott belőlük néhány a szigeten

– írta a szervezet a honlapján.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a fajok természetvédelmi státuszát jegyző vörös listáján súlyosan veszélyeztetett (esetleg kihalt) fajként tartja számon a Fernandina-szigeti óriásteknőst.

A sziget elzártabb részein az 1960-as években végeztek egy felmérést, akkor több nagy darab teknősürülékre és teknősharapások nyomaira is bukkantak, egy 2009-es légi vizsgálat során pedig látták a faj egy példányát, de az észlelést utóbb nem sikerült megerősíteni. 2013-ban szintén találtak ürüléket és lábnyomokat.

Ezek az észlelések és jelek, melyeket ugyan további, alaposabb vizsgálatokkal kellene igazolni, azt jelzik, hogy nagyon kis számban, de a faj egyedeiből mégis maradhatott fenn néhány

– írta az IUCN.

A Fernandina-szigeti óriásteknőssel együtt 12 galápagosi teknős létezik, a szigetcsoport minden nagyobb tagján egy-egy. Akár másfél méter hosszúra is megnőnek, súlyuk 50-320 kilogramm között mozog. Növényekkel táplálkoznak, s ameddig az ember nem tette be a lábát a szigetekre, nem volt természetes ellenségük. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás