promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Soha nem látott formájú égitestet találtak a Földtől 31 ezer mérföldre
Borítókép:  Twitter/John Hopkins APL
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A NASA egyik szondája olyan alakú égitestet talált a Földtől eddig soha nem látott távolságban, mely megváltoztathatja a korai bolygóképződésről alkotott eddigi teóriákat. 

Ultima Thule (UT), ezzel a becenévvel illették a kutatók azt az objektumot, melyet a Földtől mintegy 4 milliárd mérföldre fedezett fel a NASA egyik, New Horizons nevű szondája szilveszterkor. Az UT a Kuiper-övön fekszik. A Földtől soha semmilyen mozgó testet nem azonosítottak még ilyen messzeségben. Az óránként 31 ezer mérföldes sebességgel haladó űrszonda felvételeket is készített az égitestről, melyhez hasonlót eddig még nem láttak a NASA-nál.

Teljesen szokatlan formája alapján első pillantásra úgy nézett ki, mint egy hóember, egy gömbölyű, kisebb felső, és egy gömbölyű, nagyobb alsó résszel. Alaposabb vizsgálat után kiderült, hogy a tárgy laposabb, úgy néz ki, mintha két óriási szikladarab ékelődött volna egybe. Akkor vált világossá, hogy nem egészen kerek a formája, amikor a Nap elkezdte megvilágítani. A szakemberek szerint a felső rész egy dióra hasonlít, az alsó pedig egy óriási palacsintára.

Ilyen formájú égitestet eddig még senki sem tudott lefotózni. Még soha nem láttunk ilyen alakú tárgyat, mely a Nap körül forog

– idézte az Independent Dr. Alan Stern csillagászt. A New Horizons projektben dolgozó másik kutató, Dr. Hal Weaver szerint a most beérkezett képek alapján számos új feltevést fognak majd feljegyezni a korai naprendszeri bolygóképződést illetően.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy az égitest külön himnuszt is kapott, amit ide kattintva tud meghallgatni!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás