promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Repülőn menekítették az árván hagyott flamingó csemeték ezreit
Borítókép:  hbw.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A dél-afrikai Kamfers-duzzasztó apró lakóit magukra hagyták szüleik az alacsony vízállás miatt. Hősies önkéntesmunkára volt szükség, hogy ne száradjanak ki.

Január végén közel kétezer kis flamingó palántát kellett kimenteni légi úton a dél-afrikai Kimberleyhez közeli Kamfers-duzzasztó környékéről – írja a CNN. A felduzzasztott tó a Kalahári sivatag, a Grasslandnek nevezett füves-dombos régió és a szavannás-bokros Nama Karoo között fekszik. Valódi krízishelyzet alakult ki, ugyanis a víz szintje annyira lecsökkent, hogy a fiókák szülei magukra hagyták utódaikat, s elmenekültek. A víz azért tűnik el lassan, mert az emberi civilizáció terjeszkedése miatt a tópart lassan elmocsarasodik.

A partvidéki madarak megmentésére létrehozott dél-afrikai alapítvány (SANCCOB) munkatársai kézből etetik az elárvult madárkákat, nagy mennyiségű élelmiszert sikerült összegyűjteniük nekik. A flamingókat inkubátorban tartják egy ideig, mert lefogytak és kiszáradtak a nélkülözésben.

Mintegy félszáz madarat Fokvárosba szállítottak autóval és repülővel, hogy legyen hely az ellátásukra.

Nagyon sok fióka legyengült, a kiszáradás szélén állt, amikor hozzánk került, sokan épphogy kibújtak a tojásból, így a fertőzésveszély is igen magas volt az esetükben. Mostanra a rendes táplálással és az orvosi ellátásnak köszönhetően stabil az állapotuk

– magyarázta a CNN-nek az alapítvány egyik önkéntese. A kis flamingók tojássárgáját, rákot és halat kapnak a speciális bébiételek mellett. 3-4 hónapon át megfigyelés alatt maradnak, felhízlalják őket, s csak azután engedik újra szabadon a vadonban.

A mellékelt videó szerint az elmúlt hetekben sikerült megerősíteni a fiókákat, akik rövid idő alatt háromszor akkorára nőttek, mint amikor bekerültek az alapítvány védőszárnyai alá.

A Kamfers-duzzasztónál egykor 63 különböző madárfaj együttélését jegyezték fel, volt olyan időszak 2006-ban, amikor 85 ezer madár tartózkodott egyidejűleg a duzzasztó környékén. A tó egyediségét a közepén létrejött S alakú kis sziget adja, mely a több ezernyi flamingó miatt távolról egy óriási rózsaszínű S betűnek tűnik.

Forrás: savetheflamingo.co.za


Miként a világ több pontján, Brazíliában, Kaliforniában, Spanyolország egyes részein, úgy Dél-Afrikában is súlyos veszélyhelyzetet teremt a víz lassú eltűnése. A túlnépesedett Fokvárosban gyakorlatilag felkészültek lélekben a Day Zerora, a napra, amikor a csapból többé nem érkezik egyetlen csepp víz sem.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás