promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Az utcán született meg Lackfi János kislánya, nem értek be a kórházba

Az utcán született meg Lackfi János kislánya, nem értek be a kórházba

Borítókép:  Facebook / Lackfi János / Czimbal Gyula
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Lackfi Jánosnak hat gyermeke született, a negyedik nem mindennapi körülmények között.

Lackfi János József Attila-díjas magyar költő élete tele van izgalmakkal, néha már azt hinné az ember, maga keresi az ihletettségre okot adó alkalmakat. Saját bevallása szerint is azon kevesek egyike, akik olyan szerencsések, hogy meg tudnak élni a tollukból. Tavaly közel járt a halálhoz, karácsonykor kapott szívrohamot, de szerencsére túlélte. 

„Mélységes hála van bennem minden viszontagság ellenére. Döbbenet, hogy visszaküldtek, visszapecáztak. Új életet kaptam”, írta később. Ahogy arról is személyesen számolt be egy interjúban, hogy egyik gyermeke az utcán látta meg a napvilágot, mert már nem értek be a szülészetre.

„Johanna lányom, aki a negyedik gyermekünk, az utcán született meg”

– mesélte a Saras tócsákban ugrálni podcast beszélgetésben Lackfi. Az interjú egyik házigazdája, Szobácsi Gergő (a másik Tóth Edu) feltette a kérdést, hogy ezek szerint, amikor a taxiba beszállt a költő és a felesége, hogy elinduljanak a kórházba, még nem volt baba, de amikor kiszálltak az autóból, akkor hirtelen megszületett a kórház előtt. 

„Ott a kórház előtt, a betonplaccon” – válaszolta Lackfi, és azt is elárulta, hogy tudta, azonnal be kell tekernie valamibe az újszülöttet, ezért gyorsan levette az ingét és bebugyolálta vele a babát.

„Akkor vasalta ki előtte Juli az inget, és ott álltunk, nagyon festői csoport, én könyékig véresen, félpucéran, velünk egy baba” – mesélte ma már mosolyogva, ám az adott pillanatban vélhetően nem volt olyan feszélyezetlen a hangulat, mint ezen a stúdióbeszélgetésen. 

Lackfiékkal mindez a Rippl-Rónai utcában történt meg, egy nagy fehér kapu előtt, onnan kértek segítséget. „Ismertem a Rippl-Rónai utcát, az egy kukás garázs volt, és kijött egy ilyen elzöldült arcú, kigúvadt szemű kukás, tanga papucsban és susogóban, hogy hát ő most mit segítsen?”

Végül persze eljutottak a kórházba, de az élmény örök maradt. 

 

Az 53 éves Lackfi János egyébként hat gyermek édesapja, 21 éves korában jött az első gyermekáldás, Simon (1992), majd Margit (1995), Dorottya (1997), Johanna (1999), Ágnes (2002) és Julianna (2015). Felesége Bárdos Júlia művészettörténész, Bárdos Lajos Kossuth-díjas zeneszerző unokája. Négy unokájuk van, Vilmos (2015), Aliz (2016), Gergő (2017), Lujza (2019).