promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Van egy hely a Szahara közepén, ahol virágzik a vízi élővilág, különleges halak és krokodilok népesítik be a sivatagot

Van egy hely a Szahara közepén, ahol virágzik a vízi élővilág, különleges halak és krokodilok népesítik be a sivatagot

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

A helyet a természet alkotta, semmi mesterséges nincs benne. 

A Szahara szívében, távol minden civilizációtól, található egy varázslatos oázis, amelyet Guelta d'Archei néven ismerünk. Ez a különleges hely nem csupán természeti csoda, hanem történelmi és ökológiai jelentőséggel is bír, és számos érdekességet rejt magában.

A Guelta d'Archei egy állandó oázis, amelyet a sivatag mélyén rejtőző víztározók táplálnak. Az Ennedi-fennsík sziklatornyai között megbúvó oázis régóta ismert pihenőhely a sivatagi karavánok számára, akik itt pihennek meg és töltik fel vízkészleteiket. Az oázis vize fekete színű, ami a szomjas tevék által termelt ürüléknek köszönhető. Bár nem ideális úszóhely, a helyi krokodilok számára tökéletes otthon​.

A Guelta d'Archei ökológiai jelentősége hatalmas. Az oázis vizében halak élnek, amelyek a krokodilok fő táplálékát képezik. A krokodilok egykor széles körben elterjedtek a Szaharában, de a fokozódó szárazság és az emberi vadászat miatt sok populációjuk kihalt. Ma már csak néhány kis csoportjuk maradt fenn, köztük a Guelta d'Archei-ben élő utolsó kolónia​.

Az oázis nem csak a mai napig életben maradt állatvilágáról híres, hanem az ősi sziklafestményeiről is. Ezek az alkotások több mint 5000 évvel ezelőtt készültek, amikor a terület még virágzó volt. A festmények állatok, emberalakok és különféle szimbólumok részletes ábrázolásai, amelyek a múlt történeteiről mesélnek. Az alkotók művészi tehetségét és vadászati tudását egyaránt tükrözik.

A Guelta d'Archei látogatása nem könnyű feladat, hiszen Csád az egyik legszegényebb és legkevésbé látogatott ország a világon. Az oázishoz vezető út hosszú és kihívásokkal teli, de azok számára, akik vállalják az utazást, a jutalom egy lélegzetelállító táj látványa, amely az emberi történelem és a természet csodálatos keveréke. Az oázis szikláinak tetejéről lenyűgöző kilátás nyílik a környező sivatagra, és a látogatókat gyakran meglepik a tevék és krokodilok jelenléte, akik békésen osztoznak ezen az élettel teli helyen​.

A Guelta d'Archei tehát nem csupán egy oázis a sivatag közepén, hanem egy élő múzeum, amely az emberi történelem és a természet erőinek lenyűgöző találkozását mutatja be. Azok számára, akik felfedezik, egy életre szóló élményt nyújt, és emlékeztet arra, hogy még a legkietlenebb tájakon is létezhet élet és szépség.

Videó a Szahara titkos oázisáról:

forrás: Earthly Missions