promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Horgászni indult a Dunához, de nem azt fogta ki, amire számított, csodájára jár az egész ország

Horgászni indult a Dunához, de nem azt fogta ki, amire számított, csodájára jár az egész ország

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Nem mindennapi jelenetek az ország legnagyobb folyójánál. 

A Budapesti Történeti Múzeumban jelenleg egy különleges lelet, egy 600 éves kard restaurálása folyik, amelyet egy mágneshorgász, Kovács Erik talált a Dunában. A kard kivételesen jó állapotban maradt fenn, ami rendkívül ritka, hiszen a Duna magas nitrogéntartalmú vize megóvta a korróziótól. Az ilyen tárgyak, ha egyszer kikerülnek a vízből, gyorsan romlani kezdenek, ezért a múzeumban azonnal megkezdték a restaurálást, hogy megmentsék a történelmi fegyvert.

Kovács Erik, aki a mágneshorgászatot szenvedélyesen űzi, már számos különleges tárgyat talált a folyóban, köztük egy motorbiciklit és egy légvédelmi ágyú csövét is. Azon a napon, amikor a kardot kifogta, éppen egy olyan területre ment, ahol ritkán talál bármit, de szerencséje volt. Amikor a mágnesre tapadt a hosszúkás fémtárgy, Erik már érezte, hogy valami jelentős dologra bukkant. Amikor a kard előkerült, azonnal felismerte annak értékét, és régészek segítségét kérte a pontos meghatározáshoz.

A mágneshorgászat egy hobbi, amely során erős mágnessel keresik a vízbe esett fémtárgyakat, például érméket, szerszámokat, fegyvereket vagy más régi leleteket. Ez a tevékenység felfedezési élményt nyújt, és akár régészeti leletek megtalálásához is vezethet, amint a mágnes a víz mélyéről felhozza őket. Ezenkívül a mágneshorgászat segíthet a környezet megtisztításában is, mivel gyakran távolít el hulladékká vált fémtárgyakat a vízből.

A kard hosszúsága 95 centiméter, és csak a markolat egy része hiányzik, amely körülbelül 15-20 cm lehetett. Kovács Erik a leletet a Budapesti Történeti Múzeumban adta le, ahol a szakértők megállapították, hogy a középkori kard régészeti leletnek minősül. Bár a megtaláló nem tarthatta meg a tárgyat, örömmel töltötte el, hogy hozzájárulhatott a magyar történelem egy darabjának megőrzéséhez.

A kard restaurálása hónapokig is eltarthat, de a munkálatok befejezése után a nagyközönség is megcsodálhatja majd ezt a különleges fegyvert a múzeum kiállításán. A Duna rejtett kincsei közül ez a kard kiemelkedik, nemcsak korával, hanem azzal is, hogy megőrizte eredeti formáját és szépségét.