promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A semmiből bukkant fel a titokzatos elszigetelt törzs az amazonasi őserdőben, többen majdnem életüket vesztették

A semmiből bukkant fel a titokzatos elszigetelt törzs az amazonasi őserdőben, többen majdnem életüket vesztették

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Gyermekek és édesanyák várták haza a munkásokat, a közelgő tragédiára nem lehetett számítani.  ​

A Mashco-Piro törzs, amely a világ egyik legnagyobb, még érintetlen bennszülött közössége, a Las Piedras folyó mentén él, az Amazonas perui részén, közel a brazil határhoz. Ez a törzs eddig kerülte a külső kapcsolatokat, és elsősorban vadászó-gyűjtögető életmódot folytat. Az illegális fakitermelők tevékenysége azonban súlyosan veszélyezteti őket, és provokálhatja a törzs tagjait, hogy erőszakkal reagáljanak a behatolókra.

Az elmúlt hetekben készült fotók és videók tanúsítják, hogy a törzs tagjai kénytelenek voltak előjönni az erdőből, hogy élelem és menedék után kutassanak. Ezek az események azt mutatják, hogy a fakitermelési tevékenységek veszélyesen közel kerültek a törzs lakóhelyéhez. A Survival International nevű szervezet szerint a fakitermelők teherautói, láncfűrészei és más nehézgépeik rettegésben tartják a Mashco-Piro közösséget, és komoly konfliktusokhoz vezethetnek.

A perui kormány, bár nemzetközi szerződésekben is kötelezettséget vállalt a bennszülött törzsek védelmére, eddig nem tett elegendő intézkedést a fakitermelők tevékenységének megakadályozására. Az ilyen beavatkozások nem csak erőszakos összetűzéseket okozhatnak, hanem halálos betegségek terjedéséhez is vezethetnek, amelyek ellen a törzs tagjai védtelenek.

A fakitermelés elleni harc részeként a FENAMAD, egy regionális bennszülött szervezet, figyelmeztetett, hogy a perui kormánynak sürgős lépéseket kell tennie a törzs védelme érdekében. Az elmúlt években több hasonló konfliktus is történt, amelyek közül az egyikben a törzs tagjai egy munkást megöltek egy hatalmas, hat láb hosszú nyíllal.

[[cikk2]]

A nemzetközi közösség és az olyan szervezetek, mint a Survival International, folyamatosan nyomást gyakorolnak a perui kormányra, hogy biztosítsák a törzs védelmét és megakadályozzák a további illegális fakitermelést. Csak így lehet garantálni, hogy a Mashco-Piro és más hasonló bennszülött közösségek biztonságban élhessenek hagyományos területeiken.

forrás: iFLScience