promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Egy másik magyar nőt is megvert Imane Helif, ezzel a meccsel bukta az olimpiáját a sportolónő

Egy másik magyar nőt is megvert Imane Helif, ezzel a meccsel bukta az olimpiáját a sportolónő

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Nem Hámori Luca volt az egyetlen magyar áldozat. 

Javában zajlik a párizsi olimpia, és amellett, hogy felemelő pillanatokat élhetünk át, bőven kijut a botrányokból is. Már a megnyitó is óriási indulatokat keltett világszerte  (azóta már a Vatikán is adott ki elítélő közleményt),a Szajna vízétől az előzetes ígéretek ellenére lettek betegek sportolók, felmerültek doppinggyanús teljesítmények. 

Talán az összes botrány közül kiemelkedett azonban a magyar ökölvívó, Hámori Luca bokszmeccse, amit az algériai Imane Heliffel kellett vívnia -  minden bizonnyal nem nagyon van olyan ember ma Magyarországon aki ne hallott volna a Luca ellenfelének nemiségét érintő polémiáról.

[[cikk1]]

Az eset körül rendkívül sokféle vélemény látott napvilágot, mindenesetre a genderfilozófiát most kicsit hanyagolva, ha szigorúan a sport terén maradunk, Imane Helif már jó ideje nőként bokszol, és ilyen minőségben már Magyarországon is járt, méghozzá 2021, 3 évvel ezelőtt, Debrecenben, az Bocskai Emlékverseny elnevezésű ökölvívó-tornán.

Az elődöntőben ringben ráadásul egy másik magyar lánnyal, Pribojszki Katával is összekerült, aki ellen pontozásos győzelmet aratott, ami a magyar bokszoló számára azt jelentette, hogy nem jut ki a koronavírus miatt 2021-ben megrendezett tokiói olimpiára.

Az algériai Helif ezután viszont elvesztette a döntőt, csakúgy, mint a 2022-es  egy másik tornán, ahol szintén az ezüstéremig jutott.

[[cikk2]]

Az algériai bokszoló most is az elődöntpben van Luca legyőzése után, és azóta már interjút is adott, amit több magyar médium is szemlézett, amiben nemiséget érintő vitákra reagálva kijelentette, hogy ő itt nem lát vitának teret.

Az algériai ökölvívó elmondta, hogy nemcsak számára, hanem a családja számára is hatalmas megpróbáltatást jelent a médiában megjelent kritikák és támadások kezelése. Hetente két napot tud csak beszélni a szüleivel, és reméli, hogy az elmúlt időszak nem érintette őket túl mélyen, és szeretne aranyérmet szerezni.

Amikor arról kérdezték, hogy alávetette-e magát a doppingvizsgálatokon kívül más vizsgálatoknak is, nem kívánt válaszolni. Ugyanakkor köszönetet mondott a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, amiért határozottan kiálltak mellette.

Helif az interjú során többször is hangsúlyozta, hogy nem hagyja, hogy a pletykák vagy a vádak eltántorítsák attól, hogy megszerezze Algéria első olimpiai aranyérmét női ökölvívásban. Egy nappal azután, hogy legyőzte a magyar színekben versenyző Hámori Lucát, azt mondta:

"Nem érdekel senki véleménye. Azért jöttem, hogy érmet szerezzek és érmekért versenyezzek. Biztosan fejlődni fogok, jobban leszek, és ha Isten is úgy akarja, tovább fogok fejlődni, mint minden más sportoló."

forrás. Daily Mail, Magyar Nemzet