promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ritka, misztikus kincset rejtett a Tisza-tó környéke, 700 éve szunnyadtak a mélyben a középkori ritkaságok
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nemzetközi régész szenzáció, évente több ezer magyar látogat el a népszerű üdülőhelyre, fogalmuk sem volt az ott rejtőzködő kincsekről.​

A Tisza-tó mellett végzett régészeti ásatások során szenzációs leletekre bukkantak, amelyek nemcsak Magyarország, hanem a középkori Európa történelmét is gazdagítják. Ezek az újonnan feltárt tárgyak és maradványok betekintést nyújtanak a régió vallási és kulturális életébe, valamint a középkori Magyarország történelmi eseményeibe.

Az ásatások során előkerült leletek között egy ritka ezüst úrvacsorakészlet is található, amely egy ezüst kehelyből és egy tányérból áll. Ezeket a keresztény szertartások során használták, ahol a kenyér és bor megszentelésre és megosztásra kerül. Az úrvacsora hagyománya Jézus utolsó vacsorájára nyúlik vissza, amelyet a kereszténység egyik legfontosabb rítusaként tartanak számon​.

A tárgyakat egy 13. és 14. századi sírhelyben találták, amelyeket az elhunyt maradványaival együtt helyeztek el. Az ásatások egy részét az 1596-os mezőkeresztesi csata helyszínének feltárása is inspirálta. A csatában a Habsburg-erdélyi és az Oszmán Birodalom csapatai csaptak össze.

A leletek között egy 70 ezüst dénárt tartalmazó kincs is található, amely a 13. és 14. században vert osztrák hercegek által kibocsátott pénzérmékből áll. Ezek az érmék nemcsak a bécsi, hanem az Enns és Bécsújhelyi pénzverdékből is származnak​.

A régészeti kutatások nemcsak a történelmi eseményekre világítanak rá, hanem a helyi közösségek számára is jelentőséggel bírnak. A helyi lakosok bevonása és a kulturális örökség megőrzése kulcsfontosságú az ilyen projektek sikeréhez, hiszen ezek a leletek hozzájárulnak a helyi identitás erősítéséhez és a történelmi tudatosság növeléséhez​

A Tisza-tó, Magyarország egyik legnagyobb mesterséges tava, nemcsak természeti szépségeiről híres, hanem gazdag állat- és növényvilágáról is. A tó környéke ideális hely a madármegfigyeléshez, hiszen több mint 200 madárfaj él itt. Emellett a tó számos rekreációs tevékenységet kínál, mint például úszás, horgászat, csónakázás és természetjárás​.

A Tisza-tó környéke az ökoturizmus egyik fontos központja is, ahol az érdeklődők a Tisza-tó Ökocentrumban információkat szerezhetnek a tó és környezetének ökológiájáról. Az ökocentrum különféle túrákat és programokat kínál, amelyek során a látogatók mélyebb betekintést nyerhetnek a tó ökoszisztémájába​.

A most felfedezett kincsek restaurálása és anyagvizsgálata jelenleg is zajlik a Nemzeti Régészeti Intézet laboratóriumában. Ezek az erőfeszítések elengedhetetlenek az talált tárgyak megőrzéséhez és a középkori Magyarország mélyebb megértéséhez. A kutatások folytatásával remélhetőleg még több információ derül ki a középkori Európa életéről és kultúrájáról​.

A Tisza-tó mellett talált ritka vallási kincsek és más leletek nemcsak a régió történelmét gazdagítják, hanem a helyi közösségek számára is fontos kulturális értéket képviselnek. Ahogy a kutatások folytatódnak, ezek a felfedezések tovább gazdagíthatják ismereteinket a középkori Magyarország és Európa történelméről.

A felfedezés a nemzetközi régész közösséget figyelmét is felkeltette, több neves folyóirat is beszámolt róla. Az alábbi rövid videóban megtekinthetők a felfedezett érmék:

forrás: Heritage Daily

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás