promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A tanárok már pelenkát is kötelesek cserélni a diákoknak ebben az iskolában, Svájcban a 11 éves gyerek sem tudja használni a vécét

A tanárok már pelenkát is kötelesek cserélni a diákoknak ebben az iskolában, Svájcban a 11 éves gyerek sem tudja használni a vécét

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Svájcban a tanárok felé elvárás lett, hogy cseréljék ki a gyerekek koszos pelenkáját, ha szükséges.

Svájc Európa szívében, festői környezetben fekvő katonailag és politikailag is évszázadok óta független ország. Sokszínűségét mutatja, hogy négy hivatalos nyelve is van: a német, a francia, az olasz és a rétoromán. Átlagosan minden negyedik ember külföldi és Svájc vezeti az európai országokban a bevándorlók száma statisztikát is. - Így joggal kijelenthető, hogy az emberek számára igencsak kedvelt országról van.

Ám van egy olyan oldala is, amire nem igazán lehetnek büszkék.

Svájcban a gyerekek már akár négyévesen iskolába járnak, ami nagy szó hazánkhoz képest, viszont nem ritka, hogy ekkor még pelenkában viszik őket a szülők. A helyzet azonban később sem nagyon változik: Svájcban megnőtt azoknak a tanulóknak az aránya, akik még tizenegy évesen sem tudják használni a WC-t.

Ráadásul a tanárok felé elvárás, hogy segítsenek a pelenkacserében.

A probléma akkora, hogy egy argaui igazgató felszólította a szülőket, hogy nyáron mindenki legyen szobatiszta, és a vakáció után már pelenka nélkül térjenek vissza az iskolába a gyerekek.

A szülőknek kötelességük gondoskodni arról, hogy iskoláskorú gyermekeik ne hordjanak pelenkát.

– Jelentette ki korábban Dagmar Rösler, a svájci oktatók ernyőszervezetének elnöke.

Mint mondta, aggasztó, hogy ilyen korban a gyerekek pelenkában járnak iskolába. Az oktatók nem azért vannak ott, hogy kicseréljék a tanulóik pelenkáját. Ez túlmegy minden határon – részletezte teljes joggal a vezető.

Rösler hangsúlyozta, hogy sosem szabad hibáztatni a gyereket, hanem kapcsolatba kell lépniük a szülőkkel, el kell magyarázniuk a helyzetet, és felelősségre kell vonni őket. Egyebek mellet az is napvilágot látott, hogy egyre több szülő ad fel hirdetéseket pelenkacserére szakosodott személyzetet keresve az általános iskolás gyermekeik számára, és Svájcban megnőtt a nagyobb pelenkaméret eladása is.

Egy pedagógus a témával kapcsolatban elmondta, hogy a pelenkák egyre kényelmesebbek és úgy hordhatók, mint a normál alsóneműk, így a gyerekeket a pelenkához kondicionálják. Ezzel igyekezett utalni arra is, hogy rossz irányba haladnak azok a szülők, akik hosszú utazások alkalmával vagy alvás közben bepelenkázzák a gyerekeiket.