promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Óriási szám: kiderült, mennyit keresnek a Megafonosok

Óriási szám: kiderült, mennyit keresnek a Megafonosok

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Ennyi pénzt visznek haza a munkájukért.

A hazai online politikai vélemény térben talán a Megafon az egyik legismertebb szervezet: a leginkább kormánypárti üzeneteiről ismerhető influenszer-csapat roppantul aktív a közösségi médiában, posztjaik igen gyakran bukkannak fel a hírfolyamban, most pedig az is kiderült, hogy ezért mekkora fizetést kapnak.

Bár nem választási év volt, a Megafon Digitális Inkubátor Központ Nonprofit Kft. jelentős, 40 százalékos növekedést könyvelhetett el az előző évi támogatásokhoz képest, derült ki a cég frissen leadott beszámolójából. Míg 2022-ben az egyéb bevételek között szereplő 2,7 milliárd forint egyértelműen támogatásból származott, az idei dokumentumból már hiányzik ez az információ. Ennek alapján feltételezhető, hogy a befolyt 4,6 milliárd forint teljes egészében támogatás lehetett.

A támogatások ilyen mértékű növekedése különösen figyelemre méltó, mivel tavaly nem volt választási év, amikor általában nagyobb kampánytevékenységekhez kapcsolódó pénzek áramlanak a szervezetekhez. A kft.-nek továbbra sincs bevétele az alaptevékenységéből, ami még inkább kiemeli a támogatások jelentőségét.

A megnövekedett bevételek mellett azonban a kiadások is nőttek, bár kisebb mértékben. Az anyagjellegű kiadások 2,3 milliárd forintról 2,7 milliárdra emelkedtek, míg a személyi jellegű kiadások 653 millió forintról 877 millióra növekedtek. A kiadások növekedését az is indokolta, hogy a Megafon alkalmazottainak száma 50 százalékkal bővült, így már 39-en dolgoztak a cégnél.

A bérköltségek részletezése ugyan hiányzik a kiegészítő mellékletből, de általában ezek a költségek minimum 80 százalékát teszik ki. Ezt figyelembe véve, óvatos becsléssel, a megafonosok átlagosan havi bruttó 1,4 millió forintért végezhették munkájukat.

A támogatások növekedésének köszönhetően a Megafon jelentős pénzügyi fordulatot ért el: a 2022-es közel 400 millió forintos veszteséget 2023-ra masszív nyereségbe fordították, és 778 millió forintos pluszt könyvelhettek el.

Ez az esemény különös jelentőséggel bír a közelgő európai parlamenti választások fényében. A növekvő támogatások és a pénzügyi stabilitás lehetővé tehetik a Megafon számára, hogy jelentős szereplővé váljon a választási kampányokban, befolyásolva a közvéleményt és támogatva a jelölteket. A szervezet erőforrásai és megnövekedett kapacitása révén fontos szereplővé válhat a politikai kommunikációs térben, különösen a digitális platformokon keresztül.

forrás: 444