promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A világ legmagasabb szellemháza a Budai-hegységet is felülmúlná, mára a megapolisz szégyenfoltja lett
Borítókép:  YouTube / TheB1M
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

16 éve kezdték el építeni, végül nagyon csúnyán befuccsolt a grandiózus elképzelés.

Kínában nem ritkák a gigantomán építkezések, egészen más léptékekben gondolkodnak arrafelé, ugyanis 1,4 milliárd ember számára nem egyszerű lakhatást biztosítani, főleg nem az amúgy is zsúfolt nagyvárosokban.

Nem véletlen, hogy a világ tíz legmagasabb épületéből négy Kínában található, ezek közül pedig pont az az egyik, melyről most szó lesz. Ez pedig nem más, mint a Goldin Finance 117, amely 597 méter magas, és nevéből adódóan 117 emeletet szántak volna lakhatásra – összesen azonban 128 szintből áll.

A 13 milliós Tiencsin városában található épületet a városnegyed ékének szánták, melynek csúcsára egy három emeletes gyémántformát terveztek, amiben kilátó, úszómedence és bár is helyet kapott volna.

2014-ben adták volna át az eredeti elképzelések szerint, ekkoriban a Burj Kalifa és az Abrádzs al-Bajt után a harmadik legmagasabb felhőkarcoló lett volna a világon. 2010-ben azonban egy évre leállt az építkezés a gazdasági válság miatt, ennek okán aztán 2018-ra csúsztatták az átadást. 2015-ben a kínai tőzsde összeomlása miatt kellett ismét felfüggeszteni a munkálatokat.

Bár elérték a végleges magasságát, teljesen azóta sem sikerült befejezni, és mivel a kínai kormány nem nyújtott segítséget, a szigorú szabályozás miatt pedig nem értékesíthették előre a felhőkarcoló lakásait, így a beruházó patthelyzetbe került.

A tízmilliárd dolláros, félkész projektet megpróbálták ugyan pénzzé tenni, ám jelentkező egyáltalán nem akadt rá. Utólag egyértelművé vált, hogy valószínűleg akkor is veszteséges lett volna a városnegyed felépítése, ha minden a tervek szerint halad. Tiencsin ezen része ugyanis egyáltalán nem felkapott, ráadásul az építkezés helyén korábban ipari létesítmények üzemeltek, így a luxuslakások tulajdonosai azon is aggódhattak volna, hogy milyen káros anyagok kerülhettek a környezetbe korábban azon a környéken.

A projekt bedőlését követően az állam betiltotta az 500 méternél magasabb felhőkarcolók építésének lehetőségét, így a magassági rekordok hajhászása egész biztosan nem Kínában fog folytatódni a közeljövőben. A lakatlan torony azóta legfeljebb csak az extrém kalandorokat vonzza, akik előszeretettel másszák meg a tetején magasodó óriásdarut, a hatóságok felszólítását teljességgel figyelmen kívül hagyva.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás