promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Villám csapott a kitörő vulkánba, lenyűgöző videó készült a ritka jelenségről
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hihetetlenül ritka, hogy valaki egy vulkánba csapó villámot megörökítsen.

Lélegzetelállító látványban volt része néhány szerencsés turistának a guatemalai Fuego vulkán közelében. A kirándulócsoport, amelynek egyik tagja megörökítette a nem mindennapi eseményt, a szomszédos, Acatenango vulkánról láthatta a jelenséget. A felvétel vírusként terjedt a közösségi médiában és bejárta a világot. Az a másodperc látható rajta, ahogy az éppen kitörő tűzhányóba egy óriási villám belecsap.

A vulkánkitöréseknél egyébként nem ritka eset, hogy a súrlódó részecskék generálta elektromos töltések villám formájában sülnek ki, de megörökíteni eddig csak keveseknek sikerült, különösen nagy szerencse kell hozzá. 

A Guatemala déli részén lévő Fuego (spanyolul: tűz) nevű vulkán a legaktívabb tűzhányó az országban, évente több ezer turista utazik a helyszínre, hogy a saját szemével lássa az izzón kiömlő lávafolyásokat. Annak ellenére is, hogy rendkívül kockázatos a természeti képződmény közelébe menni, veszélyességi fokozata 14-es. A 2018. június 3-i nagy erejű kitörés során 99 ember vesztette életét.

A valaha mért legintenzívebb villámlás okozta a tongai vulkánkitörést

Tudományos körökben régóta ismert, hogy a tűzhányók és a villámok kapcsolata igen heves, 2020. januárjában a polinéziai Tonga-szigetektől 65 kilométerre, az óceán mélyéről induló vulkánkitörést is egy elképesztő erejű villám okozta. 

Az eddig észlelt legintenzívebb természetes eredetű robbanás egy 15 megatonnás atombomba detonációjával ért fel, vagyis a Hirosimára ledobott bomba közel ezerszeresének felelt meg.

A kitörés egy új szigetet hozott létre ott, a hamu 58 kilométer magasságig csapott fel, majd 20 méter magas cunamit okozott a környező szigeteken.  

A kutatók rájöttek, hogy a felfelé szálló forró részecskék és lefelé hulló hideg hamu találkozása olyan intenzív villámlást okozott, amilyet még soha nem tapasztaltak. A vulkáni füstfelhőben kétszázezer villám csapott le, vagyis percenként 2600, erről azonban sajnos nem készített felvételt senki.

Forrás: Express

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás