promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Erzsébet királyné koronáját elátkozott óriásgyémánt díszítette, véres harcok kötődnek a nevéhez
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szerencse helyett halált hoz a mesés vagyont érő drágakő, sokak életét tette végérvényesen tönkre.

Számos történet kering a világon átok sújtotta kincsekről, melyekről jobb nem is beszélni, a birtoklása pedig még rosszabb ötletnek tűnik. Nem kell ehhez a fáraók földjére menni, Magyarországon is vannak hasonló legendák, akik szereplőinek helyében bizony nagyon nem lennénk.

A csillogó és drága ékességek láttán azonban sokan ellenállhatatlan birtoklási vágyat éreznek, hiába a baljós mondák. Ezek közé tartoznak a Golconda óriásgyémántok is, melyek megannyi életet keserítettek már meg az elmúlt évszázadokban.

Egyik híres példánya a perzsa sah által a 18. században elnevezett Fényhegy, amely 1849 óta a brit koronaékszerek egyike, és Erzsébet anyakirályné koronáját is díszítette. A 105,6 karátos drágakő származása homályos, értéke azonban nagyon is tisztán látható, csaknem 600 millió dollárt kóstál.

A legenda szerint azonban a kő szerencsétlenséget hoz, és csak Isten, vagy nő viselheti azt büntetlenül. Persze a régi uralkodók közül sokakat ez egyáltalán nem érdekelt, így közülük többen is bár véres harcokat vívtak a birtoklásáért, végül a hatalmukkal, vagy épp az életükkel fizettek hitetlenségükért. Épp ezért Viktória királyné úgy döntött, hogy a briteknél csakis női uralkodó viselheti azt.

A másik óriási értékű gyémánt furcsamód a Remény nevet kapta, a 45,52 karátos kő jelenleg az Egyesült Államokban található, a 250 millió dollár értékű gyémánt a Smithonian múzeumban tekinthető meg. Már a 17. században híre kelt, később jól dokumentált tragédiákat kötöttek a nevéhez.

Az 1900-as évek elején Evalyn Walsh McLean birtokolta, akinek apja aranybányákbólépítette fel vagyonát. Ez a drágakő úgy látszik a nőket sem kímélte, hiszen Evalyn gyermeke 9 éves korában meghalt, férjével együtt alkohol- és drogfüggők lettek, elváltak, majd anyagi csődbe jutottak. A férfi később egy elmegyógyintézetben halt meg, ezt követően pedig a közös lányuk is életét vesztette. Evalyn azonban továbbra sem mondott le a gyémántról, majd végül alig 60 évesen ő is elhunyt. Az unokák már tanultak a szörnyűségekből, így az átkozott ékszer végül a múzeumba került, híre miatt pedig valószínűleg senki nem akarja ellopni azt.

Forrás: Index

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás